BELGA

Definitieve plannen voor nationaal stadion ingediend

De drie kandidaten hebben net voor de deadline hun plannen voor het nationaal stadion op Parking C ingediend bij de stad Brussel.

In eerste instantie gaat de stad Brussel, als eigenaar van de gronden in de Vlaamse gemeente Grimbergen, de plannen van de consortia in detail bestuderen en bijkomende vragen stellen.

Een adviesraad, met vertegenwoordigers van de stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Grimbergen, de buurtcomité's Parking C en Verregat Heisel en enkele architecten, buigt zich tegen eind februari over de architecturale aspecten van het project.

De raad gaat niet over het financiële luik van het project. "In deze fase zal nog niet duidelijk zijn hoeveel evenementen er per jaar georganiseerd worden", zegt Francis Dubois van de vzw Prosport, die door de stad belast is om het stadiondossier te beheren.

Het winnende consortium krijgt de grond van de stad in erfpacht maar moet de financiering zelf rond krijgen. "In principe zijn er twee huurders: de Rode Duivels en voetbalclub Anderlecht", zegt Dubois. De organisatie van concerten en andere evenementen moeten dat aanvullen.

Het Brusselse schepencollege zal uiteindelijk het winnende consortium bepalen. "We hopen midden maart een project te kiezen om dan zo snel mogelijk de bouwvergunning in te dienen", zegt schepen van Sport Alain Courtois. Tot dan wil de schepen dat er niet gecommuniceerd wordt over de projecten, om juridische moeilijkheden te voorkomen.

Lees meer