2
BELGA

Koning Boudewijnstadion wordt Golden Generation Arena: “Onze uitzonderlijke generatie sporters verdient nieuwe tempel”

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil het Koning Boudewijnstadion grondig renoveren. De thuishaven van de Rode Duivels wordt omgedoopt tot de Golden Generation Arena. Daarmee zijn de plannen om in Brussel een nieuw voetbalstadion te bouwen van de baan. Ook is de toekomst van de atletiekmeeting Memorial Van Damme zo verzekerd. Dat maakten Peter Bossaert, CEO van de KBVB, en Bob Verbeeck, CEO van Golazo, vandaag bekend op een persconferentie in het Belgian Football Centre in Tubeke. Bedoeling is om vanaf 2022 aan te treden in de Golden Generation Arena.

“We hebben een uitzonderlijke generatie sporters. Het is onze overtuiging dat zij een nieuwe, moderne sporttempel verdienen: de ‘Golden Generation Arena’”, verklaarde Bossaert aan de zaal, waar onder anderen de Borlées, Eden Hazard, Jan Vertonghen, Roberto Martinez, Tessa Wullaert en Cynthia Bolingo de presentatie volgden. 

“Lamentabele staat”

“Als je onze infrastructuur ziet: de wc’s, kleedkamers, zitjes, … de staat van het stadion is - ik mag dat zeggen - lamentabel. Het vernieuwde stadion zal zelfs minder impact hebben op de omgeving dan nu het geval is. De capaciteit ligt nu op 42.000 - we hebben er geen probleem mee om terug te gaan naar 40.000 plaatsen. We hebben – deze keer is het écht waar – draagvlak bij alle politieke partijen. We moeten dit momentum aangrijpen om te beginnen met deze verbouwing.”

“We mogen deze generatie van topsporters niet ontgoochelen”, vertelt Bossaert nog. “Of van generatie studenten die deze kans krijgen – we willen toch niet opnieuw een generatie vertellen dat het niet mogelijk is. Natuurlijk is het mogelijk. Het volledige publiek zal hier achter staan. Er zijn al veel overheidsinvesteringen gebeurd die minder maatschappelijk relevant zijn dan deze. We willen trots zijn op ons land – op de sporters, maar ook op de infrastructuur. We hebben een unieke kans. We willen in 2022 in onze nieuwe arena spelen.”

Concerten

Verbeeck: “We hebben een fantastische tempel gehad gedurende 50 jaar. Die is aan vernieuwing toe. We willen een volledige renovatie van het Koning Boudewijnstadion, die de thuisbasis wordt voor de Rode Duivels. Voor het voetbal in het algemeen – ook voor damesvoetbal dus. Die Memorial continuïteit geeft als finale van de Diamond League. Maar niet alleen om voetbal en atletiek te organiseren. Ook om Europese finales rugby te spelen, concerten te organiseren, weer mee te doen voor grote toernooien.”

2
Photo News

Wedstrijd

“We zullen daarom binnenkort een wedstrijd organiseren bij de faculteiten architectuur, bouwkunde en ingenieurswetenschappen van ons land”, vervolgt Bossaert. “Zij kunnen het ontwerp binnenhalen. Het gaat om een echte renovatie van het stadion. Het stadion zal multifunctioneel moeten zijn, met voetbalveld en atletiekpiste. Maar idealiter ook mogelijk om concerten of een hockeywedstrijd te organiseren. We willen zoveel mogelijk sporten erin betrekken.”

Zo krijgt het dossier van het nationaal stadion een nieuw elan, na het afspringen van het Eurostadion-project. Dat stadion moest op Parking C verrijzen om enkele wedstrijden van het EK 2020 te ontvangen. Maar bouwheer Ghelamco slaagde er door aanslepende procedures niet in om tijdig de nodige vergunningen vast te krijgen, waardoor de deadline van de Europese Voetbalbond (UEFA) verstreek. Daarop werd beslist om het project af te blazen. 

De Vlaamse regering reageert tevreden op het voornemen om het Koning Boudewijnstadion grondig te renoveren. “Ik ben blij dat het gezond verstand zegeviert”, zegt minister van Mobiliteit en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA). “Dit is een goed plan, zoals wij ook al lang zeggen. Men heeft jaren gedaan alsof dit geen optie was, maar nu wordt bevestigd dat het wel degelijk mogelijk is. Er is dan ook geen nood aan een stadion buiten Brussel aan Parking C.”

Ook minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is tevreden met wat hij een koerswijziging noemt. “Een renovatie van het bestaande stadion, mét plaats voor de Memorial Van Damme, is altijd ons voorkeurscenario geweest. Of Vlaanderen hier mee moet financieren, is een vraag die door de volgende Vlaamse regering beantwoord zal moeten worden.”

RSC Anderlecht is geen betrokken partij

Toen de plannen voor het Eurostadion op Parking C op tafel lagen, was het de bedoeling dat RSC Anderlecht mee in dat project zou stappen. Bij de renovatie van het Koning Boudewijnstadion is dat niet het geval. “Anderlecht is niet betrokken en is ook nooit betrokken geweest in dit dossier”, verduidelijkt woordvoerster Marie Verbeke. “We zijn ook geen vragende partij om er wel bij betrokken te worden.”

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • KERSTENS Kerstens

    Absurde naam ! Klinkt ook genant in het buitenland.

  • MARC CAFMEYER

    Marc Cafmeyer: Onbegrijpelijk waarom zou de belasting betaler via subsidies moeten tussen komen voor de kosten van deze renovatie. De organisatie en spelers en de overheid verdienen genoeg aan de verkoop . Men spreekt van 200.000 miljoen euro niet ? Misschien beter aan de veiligheid en gezondheidszorg en onderwijs etc. Met vriendelijke groeten

Lees meer