2 Dieter Penninckx.
BELGA Dieter Penninckx.

KV Mechelen slaat terug: “Voor degradatie dient de vordering ingediend te zijn vóór 15 juni”

Zowel KV Mechelen als Waasland-Beveren reageren verbaasd op de vordering van de onderzoekscommissie. Die eist dat beide clubs volgend seizoen in 1B uitkomen. “Je kan niet gestraft worden voor iets waar je niet aan meegewerkt hebt.”

“We krijgen een sanctie voorgesteld voor iets wat we niet gedaan hebben”, aldus Dieter Penninckx, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, in een communiqué. “Wij zijn verbaasd over de gevraagde sanctie door het bondsparket omdat we weten dat we als club onschuldig zijn”, klinkt het nog. 

KV Mechelen ging te rade bij zijn advocaten en die concluderen allemaal hetzelfde, stelt de club. “Men wil een degradatie van 1A naar 1B, wat volgens onze lezing van het bondsreglement niet mogelijk is”, aldus Penninckx. “Dat spreekt van allerlei mogelijke sancties, maar voor degradatie dient de vordering ingediend te zijn vóór 15 juni van het seizoen van de beweerde poging of daad van competitievervalsing, dus voor 15 juni 2018. Dat hebben ons verschillende advocaten bevestigd.”

Men wil een degradatie van 1A naar 1B, wat volgens onze lezing van het bondsreglement niet mogelijk is

Hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx

“We zijn ervan overtuigd dat de Geschillencommissie Hoger Beroep onze onschuld als club zal inzien en zal handelen volgens het bondsreglement.”

Waasland-Beveren overweegt juridische stappen wegens geleden schade

Waasland-Beveren overweegt juridische stappen om de geleden operationele, financiële en imagoschade te verhalen. Dat meldden de Waaslanders, nadat het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) had beslist om hen te vervolgen wegens mogelijke wedstrijdvervalsing in de degradatiestrijd van vorig seizoen.

Het disciplinaire onderzoek van de onderzoekscommissie omhelsde de wedstrijden KV Mechelen/Waasland-Beveren en Eupen/Moeskroen op de slotspeeldag van vorig seizoen in de Jupiler Pro League. Eupen en Moeskroen worden niet vervolgd, maar KV Mechelen en Waasland-Beveren dus wel. De Waaslanders zouden verzaakt hebben aan de meldingsplicht, en riskeren nu gedegradeerd te worden naar 1B en zouden daar moeten starten met een puntenhandicap van zes punten.

“Waasland-Beveren is compleet met verstomming geslagen na de vorderingen van het bondsparket in de zaak rond matchfixing. De club en zijn bestuur hebben altijd correct gehandeld en er is op geen enkel moment actief noch passief meegewerkt aan competitievervalsing. Er is geen enkel bestaand bewijs dat het tegendeel aantoont, waardoor iedereen binnen de club ontzet is over het feit dat er een straf wordt geëist”, klinkt het in een persbericht.

Niet alleen Waasland-Beveren, maar ook voorzitter Dirk Huyck, ondervoorzitter Jozef Van Remoortel, CFO Olivier Swolfs en directielid Walter Clippeleyr moeten het voor de Geschillencommissie Hoger Beroep gaan uitleggen voor hun betrokkenheid. “De club blijft voor de volle honderd procent achter zijn bestuurders staan en heeft nog altijd een groot geloof in de correcte rechtspraak van de onafhankelijke Geschillencommissie. Gerechtigheid zal geschieden, want deze club is niet schuldig aan competitievervalsing”, luidt het.

Waasland-Beveren bekijkt nu welke stappen genomen kunnen worden om de geleden schade te verhalen. “De imagoschade, operationele schade én financiële schade die de club momenteel lijdt door een gemediatiseerd proces waarin de club onschuldig is, is niet te overzien. We worden meegesleurd in een verhaal waarin we slachtoffer zijn. De club zal daarom overwegen verdere stappen te ondernemen.”

2 Dirk Huyck.
Photo News Dirk Huyck.

67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • lu marissen

    Dan maar schrappen van de bondslijsten

  • Francis Nagels

    Elke profclub of de suporters die aanvaarden dat de betrokken clubs,vrijuit gaan.Stoppen beter met voetbal of er naar gaan te kijken.bovendien lijkt me dat de UEFA dit ook niet zo maar door de vingers zal zien.En terecht het basis princiepe van de sport is geschonden!!!!!!!

Lees meer