6
Photo News

Nieuwe tribune en jeugdcomplex: Malinwa onthult nu ook officieel vijfjarenplan 'KVM 2025'

Hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx en algemeen directeur Frank Lagast van KV Mechelen deden hun plannen vorige maand al uit de doeken in een interview met uw krant. Nu zijn die ook concreet opgesteld in het ambitieuze vijfjarenplan ‘KVM 2025'. “Dit is niet waar we van dromen. Deze zaken gaat er écht komen”, aldus Penninckx. 

Belgisch talent

Malinwa is nu al de eersteklasser met de meeste Belgische spelers aan de aftrap. En dat wil het zo houden. Ook in de toekomst zet KV Mechelen vol in op talent van eigen bodem. “Een bewuste strategie. Op deze manier kunnen de fans zich met de jongens op het veld identificeren”, legde sportief manager Tom Caluwé eerder al uit. Uit de eigen jeugd hoopt KVM elk jaar één of twee spelers te laten doorgroeien naar de A-kern. Als succesvolle voorbeelden uit het verleden haalt Malinwa steevast jongens aan als kersvers Rode Duivel Elias Cobbaut, Mats Rits en Jules Van Cleemput. “Zij bewijzen dat we kansen geven aan Belgische jeugd”, klinkt het.

6 Jules Van Cleemput in duel met Charleroi-speler Massimo Bruno
BELGA Jules Van Cleemput in duel met Charleroi-speler Massimo Bruno

Stadionuitbreiding

Eén van de meest voelbare doelstellingen: de uitbreiding van het stadion. Ondanks de nieuwe hoofdtribune, die vorig seizoen geopend werd, heeft KV Mechelen op dit moment geen toestemming om Europese wedstrijden te spelen Achter de Kazerne. Als het dat in de toekomst wel wil, moet het aanpassingen doorvoeren zoals extra zitplaatsen en betere veldverlichting. 

KVM wil zijn stadion ook uitbreiden door de tribune achter het doel aan de Kleine Nieuwedijk en Ziekebeemdenstraat te vervangen. “Een nieuwe tribune die het stadion helemaal rond maakt”, zegt Penninckx. “Zo willen we tot 2.500 extra plaatsen creëren Achter de Kazerne. De capaciteit van ons stadion wordt verhoogd naar ongeveer 19.000. In de nieuwe tribune zouden ook bedrijfsruimtes komen.” Malinwa overlegt verder met de stad Mechelen, waar er naar verluidt een groot draagvlak is voor een stadionuitbreiding. Verder wil Malinwa ook inzetten op een energieneutraal en vlot te bereiken stadion. 

6 Achterin ziet u tribune 4, die vervangen zal worden.
Photo News Achterin ziet u tribune 4, die vervangen zal worden.

Nieuwe jeugdacademie en trainingsfaciliteiten 

Het is al langer een doorn in het oog: de ‘Kleine Malinwa’. Veel historiek, dat wel. Maar weinig comfort. Het huidige trainingscomplex is oud en versleten. KVM is dan ook op zoek naar een andere locatie, want het terrein aan de Liersesteenweg is te klein om uit te breiden. De Nekker in Mechelen is de meest voor de hand liggende optie voor een nieuw complex, waar ook de A-kern op zou kunnen trainen.

6 Coach Wouter Vrancken in één van de kleedkamers op de ‘Kleine Malinwa’
Jan De Meuleneir/Photo News Coach Wouter Vrancken in één van de kleedkamers op de ‘Kleine Malinwa’

Budget naar 25 miljoen euro

“Het vorige – extra-sportief moeilijke – seizoen heeft heel wat eenmalige en uitzonderlijke kosten met zich meegebracht. De vertragingen bij de bouw van de hoofdtribune, de daarbij horende kortingen aan partners, het voetballen in 1B, de lagere televisierechten én het dossier Propere Handen met heel wat advocatenkosten heeft ons een stapje achteruit gezet”, aldus Frank Lagast. 

En dus wil KV Mechelen ook op financieel vlak weer stappen vooruit zetten. Het budget verhogen van 14,5 miljoen naar 25 miljoen euro is het doel. Daarvoor wil het inzetten op financiële middelen die Malinwa op lange termijn kan aanspreken. “Die zullen we lokaal ophalen. Wij zullen geen extra middelen zoeken bij buitenlandse investeerders”, benadrukt Dieter Penninckx. Naast grote sponsors en investeerders geeft KV Mechelen ook fans de kans om te investeren. De club lanceert daarvoor op zijn website obligaties van zeven jaar aan een rentevoet van 4,25% die geld in het laatje moeten brengen. Er kan vanaf 1.000 euro - een symbolisch bedrag dat verwijst naar de vereffening - ingetekend worden. “Op die manier komt er ruimte en zuurstof voor ons project”, gaat Penninckx verder. We willen structureel gezond werken op lange termijn. Dankzij de obligaties kan er op elk niveau mee geïnvesteerd worden, ook door de supporters.” 

6 Hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx (l.) met algemeen directeur Frank Lagast
Mpics Hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx (l.) met algemeen directeur Frank Lagast

Communitywerk

Om de altijd zo geprezen band tussen de supporters en de club te behouden, wil Malinwa extra investeren in een damesploeg en G-team. Daarnaast maakte het gisteren al bekend dat ze als eerste Belgische club een ‘Gaming departement’ hebben opgericht. “Om zo de jonge fans te kunnen bereiken in hun leefwereld”, klinkt het.

6 Aanvaller Dante Vanzeir samen met Miran Salim, die de Chief Gaming Officer van Malinwa is.
Wannes Vansina Aanvaller Dante Vanzeir samen met Miran Salim, die de Chief Gaming Officer van Malinwa is.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Georges Vande Velde

    Best eerst leren stappen en dan lopen . Wil men daar in Mechelen niet te vlug “groot” worden ??

  • Flor Peeters

    Beste Wes Lauwers ik heb een degout van U, die zogezegde omkoping heeft 5 miljoen euro gekost om dat ze ten voordele van AA Gent geen Europees voetbal mochten spelen en hun sportief verdiende crocy cup niet mogen verdedigen, en wat betreft om rond Mechelen te voetballen daar heeft KVM niets mee te maken.

Lees meer