2 Vierende Westerlospelers zien we komend seizoen gewoon in 1B zien.
Photo News Vierende Westerlospelers zien we komend seizoen gewoon in 1B zien.

Westerlo krijgt ongelijk in kortgeding en voetbalt ook volgend seizoen in 1B

De laatste bom is ontmanteld. Westerlo heeft van de kortgedingrechter ongelijk gekregen in haar zaak tegen de Pro League en de KBVB. De competitie in 1A kan komend weekend dus gewoon starten. De Kempenaars eisten om toegevoegd te worden aan 1A met daarbovenop een dwangsom van 5 miljoen euro per match die zonder Westerlo werd gespeeld. 

De zaak van Westerlo kwam dinsdagmiddag voor de kortgedingrechter. De sfeer in de rechtbank was redelijk bitsig. Westerlo vroeg immers om, net als Waasland-Beveren, verplicht te worden toegevoegd aan 1A en de huidige kalender op te schorten. Op aangeven van de Turkse aandeelhouders eiste het die promotie vooral omdat OH Leuven, als verliezend finalist van de promotiefinale, wél aan de hoogste klasse werd toegevoegd. Daarnaast eisten de Kemphanen een dwangsom van 5 miljoen euro per wedstrijd die in 1A zonder Westerlo afgewerkt zou worden.

De Pro League wuifde het standpunt van Westerlo meteen weg. Het wees erop dat, op het moment dat de competitie werd stopgezet door corona, de Kempenaars geen enkele kans meer maakten op promotie. De kortgedingrechter trad de Pro League daarin vandaag dus bij. De competitie in 1A kan dit weekend, na maanden van juridische slagen, gewoon van start gaan. De eerste wedstrijd wordt zaterdag om 16u30 gespeeld tussen Club Brugge en Charleroi.

(Lees verder onder de foto)

2 Westerlo-coach Bob Peeters
Photo News Westerlo-coach Bob Peeters

De CEO van de Pro League, Pierre François, liet eerder al optekenen dat de sportieve logica werd gerespecteerd door Westerlo niet mee op te nemen in 1A. “Op het moment dat we de competitie stillegden door de coronacrisis, ging het enkel nog tussen KV Oostende, Waasland-Beveren, Beerschot en OHL. Westerlo was op dat moment helemaal niet in beeld voor 1A”, aldus François. De CEO van de Pro League krijgt nu ook gelijk van de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

Het vonnis betekent dat de competitie in 1A na een juridische slijtageslag zaterdag gewoon van start kan gaan zoals gepland, met 18 ploegen dus. Westerlo, dat weliswaar nog in hoger beroep kan gaan of via een normale (en tragere) procedure een uitgebreide behandeling kan vragen, treedt aan in 1B. 

Nog dit: in een tweede procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) ving Virton bot. Zij hoopten nog een proflicentie te bemachtigen voor komend seizoen.

Lees ook: Juridische slag niet meer mogelijk: competitie kan na 50 procent van de matchen stopgezet worden

Na maandenlange strijd heeft Waasland-Beveren-preses Huyck zijn slag thuisgehaald: “Hebben tegen veel hogere machten gevochten”

WAASLAND-BEVEREN. Na alle heisa start de club toch met een serieuze achterstand... alweer

41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • andre van de wege

    dat is waar ze thuishoren.

  • René Van Halen

    Als de finale niet gespeeld werd had men toch Westerlo laten promoveren.

Lees meer