3
belga

Chelsea betaalt 8,5 miljoen voor overname Moeskroen

Wat al maanden in de lucht ging, is zopas afgerond: de verkoop van Moeskroen-Péruwelz. Dat bevestigde één van de aandeelhouders aan onze redactie. Officieel komt de club voor 90 procent in handen van een Maltees investeringsfonds, in de praktijk wordt Chelsea eigenaar. Moeskroen vangt 8,5 miljoen euro.

De spanning was vanmiddag te snijden op Le Canonnier: de negen aandeelhouders van Moeskroen-Péruwelz moesten immers stemmen over de verkoop van de fusieclub. Zoals verwacht werd de vereiste meerderheid - minstens vijf aanwezigen moeten hun zegen geven - makkelijk gehaald. "Dit is een noodzakelijke stap als we de toekomst van Moeskroen willen verzekeren", klonk het vooraf nog bij één van de stemgerechtigden. "Bovendien is dit een fair bod en kregen we bankgaranties."

De nieuwe investeerders hebben in totaal 8,5 miljoen euro veil voor 90 procent van de aandelen. Op papier neemt een Maltese groep de club over, maar dat is slechts schijn. Het zijn namelijk het Engelse Chelsea en makelaar Pini Zahavi die de transactie mogelijk maakten. Zahavi is één van de machtigste managers ter wereld, werkte al met meerdere teams uit de Premier League samen en is bovenal een vertrouweling van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Hij volgde via stromannen Jean-Luc Gripond (oud-voorzitter van Nantes) en Teni Yerima (Kameroense makelaar) de onderhandelingen op en ziet in Moeskroen de ideale ploeg om (Chelsea-)talent te stallen. Daarnaast kan de Israëliër de West-Europese spelersmarkt via Henegouwen makkelijk in de gaten houden. Voor Chelsea gelden eigenlijk net dezelfde beweegredenen.

3 Pini Zahavi (l)
photo_news Pini Zahavi (l)

Voorzitter Edward Van Daele reageerde opgetogen op het nieuws. "We hopen hiermee ons verblijf voor de komende seizoenen in eerste klasse gewaarborgd te hebben", zegt Van Daele. "De overname van de club door een groep investeerders rond Zahavi is een feit. We hebben dit met unanimiteit goedgekeurd en gaan de komende dagen nog de laatste formaliteiten en documenten in orde brengen. We hadden van in het begin een goed gevoel bij deze investeringsgroep. Het zijn ook niet de eersten die komen aankloppen. We hebben de voorbije maanden heel wat kandidaten over de vloer gehad, maar bij deze mensen hadden wij het beste gevoel."

Lokale verankering
In de overeenkomst staat duidelijk dat de 'lokale verankering' van de club gewaarborgd moet blijven. Van Daele zegt daarvoor de nodige garanties te hebben gekregen. "Daarover staan bepaalde voorwaarden in het akkoord, die tot sancties kunnen leiden als ze niet worden nageleefd. Een mogelijke sanctie kan bijvoorbeeld zijn dat wij dan het recht hebben de club opnieuw over te kopen voor de nominale waarde van de aandelen, een pak minder dan de normale marktprijs dus. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet nodig zal zijn."

Budget verdubbeld
Door de overname ziet Moeskroen-Péruwelz zijn financiën een flinke boost krijgen. "Ons sportieve budget is nu verdubbeld", zegt Van Daele. "Dat wil zeggen dat we de komende weken een pak slagkrachtiger zullen zijn op de transfermarkt. We hopen snel nieuwe versterkingen te kunnen bekendmaken. Of er spelers aan ons uitgeleend zullen worden via Pini Zahavi? Zeer waarschijnlijk zullen we inderdaad beloftevolle, jonge buitenlanders over de vloer krijgen, die anders onhaalbaar zouden zijn voor ons. Een goede zaak dus, want ze zullen ons zeker versterken."

3 Moeskroen-voorzitter Edward Van Daele.
BELGA Moeskroen-voorzitter Edward Van Daele.

Lees meer