2 Het onderzoek bij Charleroi spitst zich toe op transfers die spelersmakelaar Mogi Bayat (r), broer van Charleroi-topman Mehdi Bayat (l), heeft gedaan.
Photo News Het onderzoek bij Charleroi spitst zich toe op transfers die spelersmakelaar Mogi Bayat (r), broer van Charleroi-topman Mehdi Bayat (l), heeft gedaan.

Naast Charleroi krijgt ook Genk speurders over de vloer rond ‘Operatie Propere Handen’: onderzoek naar transfers Mogi Bayat

Het luik-Veljkovic is zo goed als afgerond. Dus concentreert het parket zich nu op de levenswandel van Mogi Bayat. Charleroi, de club van zijn broer (en bondsvoorzitter) Mehdi, kreeg bezoek van speurders. Ook Racing Genk werd om transferdocumenten gevraagd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De coronacrisis heeft het onderzoek enkele maanden oponthoud bezorgd. Maar ‘Operatie Zero’ is nog lang niet afgelopen. Speurders van het federaal parket meldden zich bij Sporting Charleroi en Racing Genk. Ze vroegen de clubs om een aantal documenten. Daarbij was één rode draad: het waren stuk voor stuk dossiers waar Mogi Bayat bij betrokken was. 

Volgens onze informatie gaat het om oudere transferdossiers, van de periode 2014 tot 2015. Aan de kant van Genk gaat het om de koppelkoop van Neeskens Kebano en Sébastien Dewaest. Clubs die geïnteresseerd waren in Kebano, moesten er Dewaest bij nemen. Die twee spelers kwamen niet toevallig van Charleroi.

De Waalse club moest op haar beurt ook uitleg of bestanden geven die betrekking hadden op de dossiers van David Pollet (van Anderlecht naar Charleroi), Onür Kaya (van Charleroi naar Lokeren), Danijel Milicevic (van Charleroi naar Gent) en Enes Saglik (van Lokeren naar Charleroi).

2 Dewaest en Neeskens Kebano in 2015.
Photo News Dewaest en Neeskens Kebano in 2015.

Rustig

Pierre-Yves Hendrickx, algemeen directeur van Charleroi, viel niet meteen uit de lucht toen de speurders voor de poort stonden. “Waren we verrast door het bezoek van de speurders? Ja en nee. Ja, omdat het vandaag gebeurde. Neen, omdat we ons al meer dan een jaar afvroegen wanneer wij aan de beurt zouden komen.”

Hendrickx wist net als de hele voetbalwereld: het was een kwestie van tijd voor Charleroi bezoek zou krijgen van het gerecht. Makelaar Mogi Bayat, één van de spillen van het onderzoek, is de broer van Mehdi Bayat, CEO van de Zebra’s. Mogi werkte zelf als algemeen directeur van Charleroi tussen 2003 en 2010. Toen zette zijn oom en toenmalig eigenaar Abbas Bayat hem aan de deur. Maar nadat hij makelaar was geworden en Mehdi de club overnam, deed Mogi wel volop zaken met Charleroi.

De bond neemt geen positie in. Het onderzoek heeeft sowieso niets te maken met de positie van de voorzitter van de voetbalbond

Bonds-CEO Peter Bossaert

Hendrickx: “Maar het ging er zeer rustig aan toe. De speurders hebben een kwartier op mij gewacht voor hun onderzoek. Ze legden mij een lijst voor van spelers over wie ik uitleg moest verschaffen. Tot slot hebben ze een paar bestanden met betrekking tot bepaalde transfers meegenomen.”

Mehdi Bayat werd - net als in het verleden - niet ondervraagd. Hij is ook niet in beschuldiging gesteld. Maar voor de perceptie van het Belgisch voetbal doet het nieuwe hoofdstuk van Operatie Zero geen deugd. Vooral omdat Mehdi Bayat ook de voorzitter van de voetbalbond is. Bonds-CEO Peter Bossaert wil evenwel geen te snelle conclusies trekken: “De bond neemt geen positie in. Nog los van het feit dat er niets af te leiden valt uit de onderzoeksdaad van het parket, heeft het onderzoek sowieso niets te maken met de positie van de voorzitter van de voetbalbond.”

Vóór Croonen

Racing Genk, de andere club die gisteren documenten over Bayat-transfers moest leveren aan het parket, wenste geen commentaar te geven. Daar heet de voorzitter Peter Croonen, die ook voorzitter van de Pro League is. Maar de vragen van het parket gaan over de periode voor Croonen de leiding van de Limburgse club kreeg.

Het luik-Veljkovic is ondertussen zo goed als klaar. Het parket legt momenteel de laatste hand aan de eindvordering. Verwacht wordt dat alle betrokkenen

na de zomer aangeschreven zullen worden voor een zitting van de raadkamer, die uiteindelijk zal beslissen of de betrokkenen zich al dan niet voor de strafrechter zullen moeten verantwoorden.

Het onderzoek-Bayat loopt daarentegen nog volop. Dat komt omdat speurders in het luik-Veljkovic hulp kregen van diens zwarte boekhouding. Bayat laat veel minder in zijn kaarten kijken. (BJM/KDZ/NVK/AR)

Lees ook:

Speurders nemen drie transferdossiers mee na huiszoekingen bij Standard en voorzitter Venanzi: “Er wordt ons niets ten laste gelegd”

Ivan Leko blikt terug op moeilijke periode na Operatie Propere Handen: “Je moet ermee leren leven”

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lea Van Heybeeck

    Propere handen bestaat nietig België en aan deze 2 broers die plotseling zoveel te bashen hebbe in het voetbal daaruit een serieus geurtje aan. Een bondsvoorzitter die dan ook nog eens voorzitter is van een voetbalploeg, dit is toch zuivere belangen vermenging. Om nog maar te zwijgen van die andere duistere broer. Denkt het gerecht nu nog bewijzen te vinden? Hoe naïef kan je zijn, of misschien de bedoeling?

  • marc van de poel

    Dus de broer van de voorzitter van de KBVB en van Charleroi, die kind aan huis is in Charleroi heeft daar volgens Hendrickx nooit iets mispeutert. Laat me niet lachen. Die twee broers horen allebei in de gevangenis. Ofwel deportatie naar Iran. En fatsoenlijke mensen aan de top van die club en de bond.

Lees meer