BELGA

Nieuw plan voor renovatie Koning Boudewijnstadion, met verplaatsbare atletiekbaan

Bouwconcern Besix heeft een plan voor een uitgebreide renovatie van het Koning Boudewijnstadion, ter vervanging van het Eurostadion op Parking C van de Heizel. Volgens de eerste plannen gaat het om een volledige renovatie van het stadion die ongeveer 200 tot 250 miljoen euro gaat kosten. Dat is aanzienlijk minder dan de 300 miljoen euro die het Eurostadion minstens zou kosten, schrijft De Tijd.

In het gerenoveerde stadion zou de befaamde atletiekbaan behouden blijven, maar verplaatsbaar worden. Het grasveld zou in de bodem kunnen wegzakken om atletiekwedstrijden te organiseren, zoals de Memorial Van Damme. Ook wordt er een volledige overkapping overwogen om de geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken en ook grote muziekconcerten te kunnen organiseren.
De plannen hebben alvast de steun van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en minister van Buitenlandse Zaken en Brussels politicus Didier Reynders (MR). "Er moet natuurlijk een openbare aanbesteding komen, maar een renovatie van het Boudewijnstadion is een gelegenheid voor Brussel om te laten zien wat het kan als het gaat om grote sportieve en artistieke evenementen", aldus Reynders.

Voor een stevige renovatie van het Boudewijnstadion moeten de initiatiefnemers wel nog goedkeuring krijgen van de Franse projectontwikkelaar Unibail. Die ontwikkelt op de Heizelvlakte immers het shoppingcenter Neo en moet bereid zijn het gerenoveerde stadion in zijn project op te nemen.

"Er zijn al vergaderingen over geweest", zegt Reynders. "Er is duidelijk ruimte voor een renovatie van het stadion. We moeten in die richting gaan." Hij zegt de steun van de Voetbalbond te hebben. "De Voetbalbond is tevreden dat we deze piste herlanceren. We zullen wel zien of Anderlecht geïnteresseerd is. Ik zal contact opnemen met eigenaar Marc Coucke. Het is niet aan mij om te zeggen of het stadion een thuisploeg nodig heeft."

Ego's opzij

"Eindelijk is het inzicht gekomen om dit mismeesterde project aan de kant te schuiven en werk te maken van een ambitieus en transparant alternatief. We hopen dat dit echt een project wordt van alle Brusselaars, sportclubs en sportliefhebbers", zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen).

Het groene parlementslid herinnert eraan dat hij al langer pleit voor de renovatie van het Boudewijstadion en om er een Sports City van te maken, met plaats voor verschillende sporten. Hij lanceert een oproep om "de ego's opzij te schuiven" en alle politieke niveau's rond de tafel te brengen om het project te steunen. "Ook het Brussels Gewest moet na het debacle op Parking C eindelijk het geweer van schouder durven veranderen. Het stadiondossier is te lang op amateurniveau gespeeld, de Rode Duivels verdienen een project op topniveau", zegt Verstraete.

"Rode Duivels verdienen beter"

Brusselse eerste schepen Alain Courtois (MR) zegt dat de stad Brussel steeds openstaat voor elk voorstel rond de toekomst van het nationaal stadion, of dat nu op de Heizel is of elders, zolang de procedures worden gerespecteerd en het financieel haalbaar is.

"Mijn hele politieke loopbaan lang is geleid door de overtuiging dat er een nationaal stadion moet komen voor de Rode Duivels, die beter verdienen dan waarover ze nu beschikken in het Koning Boudewijnstadion. Eender waar", reageert Courtois op de piste om het Boudewijnstadion grondig te renoveren.

Hij herinnert eraan dat bij de vorige renovatie in 1996 verschillende partners ermee akkoord gingen de werken te financieren. "Ik veronderstel dat er een financieringsproject moet zijn. Waarom zouden we er ons dan in dat geval tegen verzetten? Indien het om een privaat project gaat, moet er een openbare aanbesteding komen."

"Goed nieuws voor atletiek- en sportliefhebber"

Johan Van den Driessche, N-VA-fractieleider in het Brussels Parlement en de Brusselse gemeenteraad, vindt het nieuws "goed nieuws voor de atletiek- en sportliefhebber". 

Voor Van den Driessche tonen de plannen aan dat er door de initiatiefnemers van het Eurostadion - die steeds beweerden dat renovatie geen optie was - veel tijd werd verloren, waardoor het EK 2020 aan ons land voorbij is gegaan. Brussel was geselecteerd als één van de gaststeden voor het EK over twee jaar, maar door het uitblijven van de nodige vergunningen voor het te bouwen stadion op Parking C van de Heizel schrapte de UEFA de Belgische hoofdstad van de lijst.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christiaan Goethals

    Voor ieder wat wils, mooi dat de piste blijft, he Didier en Jean Pierre.

  • Johan Billiet

    heeft het merendeel van de lezers vorig jaar meteen gesuggereerd...ondertussen tijd en geld weggesmeten...op zijn Belgisch..

Lees meer