PHOTO_NEWS

Ook tweede klasse stemt vóór competitiehervorming

Een dag na de Pro League heeft ook de Nationale Voetballiga, de belangenvereniging van de Belgische tweedeklassers, het licht op groen gezet voor de competitiehervorming met daarin een historische scheiding van het prof- en amateurvoetbal. "We hebben een principeakkoord met daarin opschortende voorwaarden", bevestigde Nationale Voetballiga-voorzitter Guy Craybex vandaag na afloop van de algemene vergadering aan persagentschap Belga.

De competitiehervorming ligt al maanden op tafel, maar pas gisteren kwam er een eerste doorbraak in het dossier. Op de algemene vergadering van de Pro League waren de afgevaardigden van de zestien eersteklassers het er immers over eens een scheiding tussen het prof- en amateurvoetbal door te voeren. De Pro League baseerde zich hiervoor op de belangrijkste principes in het plan dat Johan Plancke, gedelegeerd bestuurder van tweedeklasser Roeselare, eerder deze week lanceerde. "Ook de tweedeklassers hebben beslist dat er ruimte is voor 24 profclubs, met jaarlijks één stijger en één daler tussen eerste en tweede klasse. Elf leden stemden voor, zes tegen en er was één onthouding. Voldoende om tot een akkoord te komen, want daarvoor was slechts een gewone meerderheid nodig. Het gaat om een principeakkoord, om tot een definitieve overeenkomst te komen, moeten een aantal criteria nog onderhandeld worden, zoals de licentievoorwaarden, het financiële aspect en de toekomst van de jeugdwerking. Grosso modo zijn we wel akkoord met het plan-Roeselare", aldus Craybex.

Om tot een eerste klasse met zestien en een tweede klasse met acht profclubs te komen, moeten er tien tweedeklassers in het amateurvoetbal aan de slag. Het aanduiden van die clubs belooft een lastige evenwichtsoefening te worden. "Om de knoop door te hakken moeten we een commissie oprichten met de leden van de Pro League, om te bepalen aan welke criteria en voorwaarden de profclubs moeten voldoen. Ook dat ligt dus nog niet vast."

In de volgende stap moet er dus onderhandeld worden met de werkgroep die in de Pro League opgericht is. "Dat onderhoud staat nog niet op de planning, maar ik heb vernomen dat de Pro League tevreden is met ons besluit. Het is echter nog maar de eerste stap, want de concrete invulling van het competitieformat wordt een uitdaging. Het echte werk moet dus nog komen. Ik weet niet of het reeds voor volgend seizoen haalbaar is. Het belangrijkste is dat er iets op tafel ligt, want de situatie is onhoudbaar geworden. Ook voor sommige clubs in eerste klasse", besloot de Voetballiga-voorzitter.

Lees meer