3 Pierre François verlaat het bondsgebouw.
Photo News Pierre François verlaat het bondsgebouw.

Pro League behoudt na lange vergadering het vertrouwen in CEO Pierre François

De Pro League behoudt het vertrouwen in zijn CEO Pierre François. Dat bevestigde voorzitter Marc Coucke. De Raad van Bestuur van de Pro League sprak naar verluidt unaniem het vertrouwen uit in François, die in opspraak was gekomen door Football Leaks. Dat klokkenluiderscollectief bracht aan het licht dat François wist dat Moeskroen in 2016 nog altijd gerund werd door een makelaar, terwijl dat van z’n eigen Pro League niet mag, en ondernam blijkbaar niets. Daar moest de CEO, die ook voorzitter van het expertenpanel rond spelersmakelaars blijft, vandaag tekst en uitleg bij geven.

François gaf eerder al toe dat hij AS Monaco voor onderhandelingen over de verkoop van Moeskroen heeft doorverwezen naar makelaar Pini Zahavi, ook al was die op dat moment officieel geen bestuurder meer en mocht hij dat ook niet zijn, omdat makelaars geen clubs mogen besturen. “Maar ik wist dat hij de man achter de schermen was.” 

Zijn eigen regels heeft François daarmee niet overtreden, zo vindt hij. Hij benadrukt dat hij de man was die er mee voor had gezorgd dat de regels om een licentie te bekomen waren verstrengd. Dat de licentiecommissie Moeskroen toch groen licht had gegeven, ook al werkte Zahavi nog achter de schermen mee, daar kon hij niets aan doen, zegt François. “De commissie werkt onafhankelijk.”

3 Pierre François verlaat het bondsgebouw.
Photo News Pierre François verlaat het bondsgebouw.

Unaniem

De Raad van Bestuur begon er al om 11u aan, maar de vergadering liep stevig uit. Volgens persagentschap Belga lagen verhitte discussies aan de basis van de vertraging. Maar inmiddels spraken de bestuurders dus toch hun vertrouwen in François uit. Unaniem, zelfs. Dat mag geen grote verrassing heten, want uit een rondvraag van onze redactie bleek dat de Belgische profclubs de CEO niet meteen af leken te vallen na de onthullingen van Football Leaks. Op twee uitgesproken tegenstanders na - bijna iedereen reageerde anoniem - gaf geen enkele voorzitter of manager aan dat François volgens hen moest opstappen. Dat gebeurt voorlopig dus ook niet.

François zit ook het onafhankelijk expertenpanel voor dat aangewezen is om de problematiek rond de spelersmakelaars uit te pluizen. Ook over die positie werd gestemd. Op één vertegenwoordiger na had geen enkele stemgerechtigde er iets op tegen dat hij die werkzaamheden zou verderzetten. De Pro League-CEO blijft dus een team vormen met voormalig vicepremier Melchior Wathelet en sportadvocaat Wouter Lambrecht. Op 17 december zouden zij een interne code met aanbevelingen omtrent de omgang met spelersmakelaars klaar moeten hebben.

Voorzitter Marc Coucke wenste achteraf niet te reageren op de bestuursvergaderingen. “Pierre François blijft aan. Het ging er sereen aan toe”, was alles wat hij kwijt wilde aan de pers. Ook François zelf verliet het bondsgebouw zonder te reageren.

3  Archiefbeeld: Pierre François.
BELGA Archiefbeeld: Pierre François.

67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • An Vercruysse

    op ieder potje past een DEKSELTJE,en vooral eentje dat moet dicht gehouden worden!!

  • christiaan vandenbroucke

    corrupt en schandalig

Lees meer