7
Photo News

Exclusief voor abonnees

Belgische sportmannen presteren (tijdelijk) beter dan Nederlanders: "Nooit een cultuur gehad van de beste opleiders"

De Nederlandse sportman moet het tegenwoordig vaak afleggen tegen de Belgische sportman. Maar dat is vooral toeval, stellen Jan Mulder en Herman Brusselmans in De Morgen voor de derby der Lage Landen.

Kleine Hazardjes kweken in een laboratorium; dat bestaat niet, stelt voetbalanalist Jan Mulder. Talent dient zich aan. Organisatie en structuur kunnen prestaties aanzwengelen, maar zijn niet zaligmakend. Sportsucces ontluikt ook uit inspiratie, chaos, toeval of armoede.

Dit stuk is dus geen gevolg van een wetenschappelijke studie. Het is een momentopname, een opvallend moment waarop de Belgische man op meerdere sportvelden beter presteert dan de Nederlander, die in eigen land op sportief gebied al was overvleugeld door de verrichtingen van de vrouw. Maatstaf is de wereldranglijst. Het kleinere België staat veel hoger dan Nederland in de grootste sport, voetbal, met plaats één tegenover zeventien op de zogenoemde FIFA-ranking. In hockey, jarenlang het domein van Nederlands succes, is België derde en Nederland vierde op de mondiale lijst.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bram Collins

    Zet alle sporten eens op een rijtje, dan kun je zien dat de Nederlanders in veel meer sporten beter zijn dan de Belgen. Zowel bij de heren als bij de dames!!! Die mafkees Jan Mulder, die Judas, praat de Belgen naar de mond, wat ze graag willen horen.

  • Dalisz Fara

    Christiaan Goethals. Ik sal het mei ter harte nemen.

Lees meer