4 De speurders gingen langs bij Standard-voorzitter Bruno Venanzi en op Sclessin.
Belga/Photo News De speurders gingen langs bij Standard-voorzitter Bruno Venanzi en op Sclessin.

Speurders nemen drie transferdossiers mee na huiszoekingen bij Standard en voorzitter Venanzi: “Er wordt ons niets ten laste gelegd”

De politie van Luik heeft deze ochtend een huiszoeking gedaan bij Bruno Venanzi, sinds 2015 de voorzitter van Standard. Nadien vielen de speurders ook binnen op Sclessin, het stadion van de Rouches. De huiszoekingen gebeuren in het kader van het onderzoek naar voetbalmakelaar Christophe Henrotay. Volgens Standard wordt zowel de club als de voorzitter niets ten laste gelegd, maar de speurders zouden wel de transferdossiers van Christian Luyindama, Collins Fai en Sambou Yatabaré hebben meegenomen.

 Van ‘chauffeur’ tot topmakelaar in Monaco: lees HIER een portret van Christophe Henrotay, spelersagent met netwerk onder de allergrootsten (HLN +)

De onderzoekers kwamen om iets voor 7 uur ‘s ochtends aan bij Venanzi. De operatie houdt dus verband met het onderzoek naar voetbalmakelaar Christophe Henrotay. Die werd vorig jaar in Monaco gearresteerd. De makelaar werd in verdenking gesteld voor witwaspraktijken, private corruptie, bendevorming en valsheid in geschrifte. Ook zijn rechterhand Christophe Cheniaux werd toen aangehouden. Henrotay mocht de cel uiteindelijk verlaten nadat hij een borgsom van 250.000 euro betaalde. Het hof van beroep van Monaco moet zich wel nog buigen over het Belgische uitleveringsverzoek.

Het gerecht onderzoekt of er onregelmatigheden zijn gebeurd bij transfers die Henrotay voor Standard heeft gedaan. Het zou daarbij gaan om commissies die Henrotay ontvangen heeft. Het gerecht onderzoekt of er bij de bewuste transfers zogenaamde ‘retrocommissies' zijn betaald aan betrokkenen. Sinds 2015 deed Henrotay onder meer de Standard-transfers van Christian Luyindama en Collins Fai. 

4 Beeld van aan Sclessin, waar de speurders vandaag binnenvielen.
Photo News Beeld van aan Sclessin, waar de speurders vandaag binnenvielen.

Na de huiszoeking ten huize Venanzi, trokken de speurders ook naar Sclessin, het stadion van Standard. Daar stonden vier politiewagens voor de deur. Niemand anders mocht het stadion betreden. “Standard bevestigt dat er vanmorgen huiszoekingen zijn geweest in de lokalen van de club en in het huis van voorzitter Venanzi. Dat gebeurde in het kader van een lopend onderzoek naar spelersagent Christophe Henrotay”, klinkt het bij de Luikenaars. 

4
Photo News

“Er wordt de club en de voorzitter niets ten laste gelegd”

“Standard en de voorzitter zijn van plan om de gerechtelijke autoriteiten zo goed mogelijk te helpen bij hun onderzoek en hopen dat alles snel opgehelderd wordt. Er wordt zowel de club als de voorzitter niets ten laste gelegd in het kader van dit onderzoek. Maar vanwege het geheim van het onderzoek kunnen we geen verdere informatie geven.” De speurders zouden de dossiers van Luyindama, Collins Fai en Sambou Yatabaré hebben meegenomen. Enkel Fai speelt op dit moment nog voor Standard. Er werden ook computerbestanden en telefoons in beslag genomen, maar niemand werd aangehouden of aangeklaagd.

“Mijn cliënt wacht nog steeds op zijn uitlevering vanuit Monaco”, zegt meester Dimitri de Béco, advocaat van Henrotay in een reactie op het nieuws over de huiszoekingen. “Hij weet niet waarvan meneer Venanzi beschuldigd wordt, maar hij bevestigt dat hij niet betrokken is geweest bij enige vorm van fraude, ook niet met meneer Venanzi.”

Van Holsbeeck eerder al verhoord

Snel na de arrestatie van Henrotay in september 2019 werd ook Herman Van Holsbeeck aangehouden en verhoord. Van Holsbeeck moest toen de nacht in de cel doorbrengen. Een dag later mocht hij gaan - onder voorwaarden. Het federaal parket stelde de ex-manager van Anderlecht officieel in verdenking van witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De speurders vermoeden dat de inmiddels 65-jarige Van Holsbeeck retrocommissies ontving van makelaar Christophe Henrotay bij de transfers van Aleksandar Mitrovic (Newcastle) en/of Youri Tielemans (Monaco). 

Eerder, in april 2019, waren er ook al huiszoekingen bij Anderlecht zelf - op het oefencomplex in Neerpede -, bij de Belgische voetbalbond en op een makelaarskantoor. De huiszoekingen van toen en nu houden geen verband met Operatie Zero.

4 Herman Van Holsbeeck;
BELGA Herman Van Holsbeeck;

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ricky Lambreghs

    @ Johannes Lagendijk. Ik denk niet dat dit een nationaal probleem is maar wereldwijd ook in Nederland.

  • Patrick Vriends

    Komt niks van zoals elke keer .

Lees meer