UNKNOWN

Spoed stuurt voetballer met slagaderbreuk weer naar huis

Het Sint-Lucasziekenhuis in Gent ligt onder vuur omdat het het voorbije weekend een man met een slagaderbreuk weer naar huis heeft gestuurd. Het slachtoffer, een ex-voetbalinternational van Sierra Leone, is intussen overleden. Het ziekenhuis heeft een intern onderzoek ingesteld, schrijft Het Laatste Nieuws.

Donderdagavond had slachtoffer Amidu Bangura (32) nog meegetraind met derdeprovincialer KVV Windeke. Hij zou normaliter gisterenmiddag met de 'Windo's', leider in derde provinciale B, aantreden op het veld van SK Erembodegem. Maar vrijdag kreeg Bangura pijn in armen en benen. Hij trok naar het Sint-Lucasziekenhuis in Gent. Er leek in eerste instantie weinig aan de hand. Bangura kreeg pijnstillers en werd opnieuw huiswaarts gestuurd.

Zaterdag kreeg de Windeke-spits opnieuw last. Hij trok opnieuw naar het ziekenhuis en werd in de loop van de morgen van Sint-Lucas overgebracht naar het UZ. Daar werd een scheurtje aan de aorta vastgesteld. De artsen werkten zaterdag bijna een ganse dag aan Bangura maar ze konden de bloedingen niet stoppen. Zaterdagavond rond 21 uur overleed Amidu Bangura, weet HLN.

Klacht

Bangura speelde achtereenvolgens bij RC Gent, SKV Oostakker, St. Kruis-Winkel, KVV Windeke, FC Nederename en opnieuw KVV Windeke. Bangura was ook een ex-international van Sierra Leone en won ook ooit onze trofee 'De Zilveren Voetbal'. Voetballend Gent reageert aangeslagen op het overlijden van Amidu Bangura.

Zijn vriendin Christa Thomas (45) dient klacht in tegen het ziekenhuis. Dat is een intern onderzoek gestart. Hij laat een dochter van vier jaar na.

Geen fout
Volgens de hoofdarts van het Gentse Sint-Lucasziekenhuis is er op zijn spoeddienst afgelopen weekend geen fout gemaakt bij de opname van voetballer Amidu Bangura. "De klachten die hij op dat moment had, zijn telkens onderzocht geweest", aldus medisch directeur dr. Dirk Maes.

"Er is geen vermoeden dat er een verkeerde diagnose of behandeling is gebeurd, of geen behandeling is gebeurd", reageert de hoofdarts. Een formeel intern onderzoek wordt daarom niet opgestart. "Ik heb me als hoofdarts wel bevraagd bij het betrokken personeel en het patiëntendossier ingekeken."

Oud letsel
Volgens dokter Maes bood de sporter zich vrijdagnamiddag aan op de spoedafdeling met pijn aan zijn been. "Er werd toen bloed afgenomen en een echo genomen, waarbij een oud letsel werd vastgesteld. De man kreeg een pijnstiller mee, omdat er werd uitgegaan van een spierscheur."

De gezondheidsklachten van Bangura waren zaterdagochtend totaal anders volgens de hoofdarts. "Hij klaagde over pijn in de borstkas en voelde zich onpasselijk. Vier artsen hebben de patiënt onderzocht, onder wie een cardioloog die een hartletsel vaststelde, vermoedelijk aangeboren. Toen op de echo een scheur in de aortaklep werd vastgesteld, is de man naar het UZ overgebracht voor een dringende ingreep." (sps/dea/tma/hln)

Lees meer