Football Talk. Verrassend: Leye terug naar Standard als assistent - Parket niet in beroep tegen vrijspraak W.-Beveren

Een opmerkelijke verandering in de sportieve staf van Standard. Mbaye Leye keert terug naar Sclessin en zal samen met Eric Deflandre als assistent hoofdcoach Michel Preud’homme bijstaan. Emilio Ferrera zwaait de club uit, hij focust zich op de uitbouw van zijn opleidingscentrum. 

STA
STA
0
0
ANT
ANT

Mbaye Leye (36) speelde van 2010 tot 2012 bij Standard. De voormalige Senegalese international scoorde 11 goals in 56 matchen. Dit seizoen was hij aan de slag bij Moeskroen, waar hij enkele weken geleden een punt zette achter zijn carrière. “Onze club heet Mbaye Leye opnieuw welkom aan de boorden van de Maas en wenst hem veel succes in deze nieuwe carrièrewending. De rest van de staf blijft onveranderd”, klinkt het op de website van de Luikenaren. 

“Onze club wil ook Emilio Ferrera bedanken voor alles wat hij bijgebracht heeft en zal hem steunen in dit nieuwe project dat hem nauw aan het hart ligt”, klinkt het nog in het communiqué. 

Bondsparket gaat niet in beroep tegen vrijspraak Waasland-Beveren

Het parket van de KBVB zal geen verzoekschrift neerleggen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om een uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep in het tuchtdossier rond KV Mechelen/Waasland-Beveren aan te vechten. 

Op 1 juni bevestigde de Geschillencommissie Hoger Beroep de strafvordering van bondsprocureur Kris Wagner tegen KV Mechelen en de Mechelse clubbestuurders. Maar voetbalclub Waasland-Beveren ging vrijuit, en zijn bestuurders werden ofwel vrijgesproken of kregen een mildere sanctie dan gevraagd door het Bondsparket. Ook voetballer Olivier Myny en spelersmakelaars Evert Maesschalck, Thomas Troch en Walter Mortelmans kwamen er vanaf met een lichtere straf dan in de vordering werd geëist.

Het Bondsparket had nog tot en met maandag de mogelijkheid om desgewenst beroep aan te tekenen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), maar “heeft geen elementen aangetroffen in de beslissing van 1 juni die volgens het Bondsparket anders hadden moeten worden beoordeeld”. En dus vertrekt er vanuit het Bondsparket geen verzoekschrift tot arbitrage. Bondsprocureur Wagner zal zich wel moeten verantwoorden voor het BAS, want andere partijen tekenden intussen wel beroep aan. Dat geldt ook voor alle andere partijen die betrokken zijn bij het tuchtdossier. Eerstdaags wordt de procedure voor het BAS ingeleid.

Aidoo naar Africa Cup

Genk-speler Joseph Aidoo mag met Ghana naar de Africa Cup in Egypte (21 juni-19 juli). De 23-jarige verdediger, die in maart zijn debuut maakte voor de ‘Black Stars’ in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Mauritanië, staat op de definitieve lijst van 23, die bondscoach Kwesi Appiah maandag bekendmaakte. Asamoah Gyan (Kayserispor) en de broers Andre (Fenerbache) en Jordan Ayew (Crystal Palace) zijn de sterspelers van het team.

Joseph Aidoo.
photo_news Joseph Aidoo.

Alle Mechelse betrokkenen naar het BAS

Voetbalclub KV Mechelen, zijn vier veroordeelde clubbestuurders en de tussengekomen supportersverenigingen van Malinwa hebben bij het BAS beroep aangetekend tegen de sanctie die hen op 1 juni werd opgelegd door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische voetbalbond. 

KV Mechelen werd voor zijn aandeel in mogelijke beïnvloeding van de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren op 11 maart 2018 bestraft met een degradatie naar 1B (met aftrek van 12 punten over twee periodes), alsook een uitsluiting van Europees voetbal en een verbod op deelname aan de Croky Cup. Dat Malinwa beroep aantekent, is sinds vrijdag bekend. De club houdt zijn onschuld staande en stelt ook dat de degradatie onmogelijk is op basis van het bondsreglement. Joris Van Cauter, de advocaat van financieel directeur Thierry Steemans (10 jaar schorsing), bevestigde eerder al in beroep te zullen gaan.

Ook Johan Timmermans (10 jaar schorsing) heeft intussen verhaal ingediend bij het BAS tegen “wat hij ervaart als een onrecht, dit zowel wat betreft de tot nu toe gevoerde procedure als de beoordeling van de grond van de zaak”. Dat meldde zijn advocaat Patrick Waeterinckx in een korte reactie.

Olivier Somers, die wordt gezien als een van de architecten van de matchfixing, tekende eveneens beroep aan tegen zijn schorsing van 10 jaar. “Hij heeft niets te maken met de poging tot matchfixing die de heer Dejan Veljkovic blijkbaar ondernemen heeft. Helaas hebben wij moeten vaststellen dat de tuchtcommissie in zijn beslissing ons verweer zelfs niet onderzocht heeft”, bevestigt Somers’ advocaat Peter Roosens. Van de Mechelse veroordeelden laat ten slotte ook Stefaan Vanroy (zeven jaar schorsing) weten in het verweer te gaan.

Tekenden ook beroep aan: Malinwa supportersorgaan en KV Mechelen Support, zo bevestigde hun advocaat Tim De Hertogh. Beide verenigingen lieten zich in de tuchtprocedure registreren als vrijwillig tussenkomende partij. Ook de Mechelse supporter Aico Luypaert, die als eenling tussenkwam, legde vrijdag een arbitrageverzoek neer, aldus zijn advocaat Nicolas Janssens. “De motivering van de Geschillencommissie Hoger Beroep is schromelijk onvoldoende en juridisch meermaals onjuist”, liet meester Janssens optekenen.

Eerder kondigden Lokeren en Tubeke een procedure aan bij het BAS. Dat arbitragehof zal de zaak eerstdaags opnieuw inleiden met alle betrokken partijen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer