10
AP

Voorwaardelijke straf voor Defour-tifo: 1 match achter gesloten deuren mét uitstel

Standard kent zijn (voorwaardelijke) straf: de Geschillencommissie houdt het op één wedstrijd achter gesloten deuren met uitstel én een boete van 5.000 euro. Het bondsparket had geëist dat de tribune waar de Ultras gevestigd zijn (de T3) minstens een wedstrijd zou gesloten worden, maar dat laat het bondsreglement niet toe.

De Luikenaars gaven ootmoedig toe dat de tifo niet te aanvaarden valt, maar lieten zich ook ontvallen dat de boodschap voor interpretatie vatbaar is. Daarnaast verwees de club dat voor dergelijke gevallen geen straffen kunnen uitgesproken worden omdat er simpelweg niets van in het bondsreglement staat.

De bondsprocureur had als sanctie immers een wedstrijd gevorderd waarbij enkel tribune 3 (de betrokken tribune met de Ultra's die de tifo ontrolden) gesloten bleef. "Dat staat echter niet voorzien in het reglement", aldus de Geschillencommissie. "Wel wordt een wedstrijd achter volledig gesloten deuren opgelegd met uitstel van een jaar. Gezien de recidive van de club (de Luikenaars verschenen de voorbije jaren al meermaals voor de Geschillencommissie na wangedrag van hun supporters, red.) is een boete van 5.000 euro hier wel op zijn plaats."

Uitstel tot 9 februari 2016
Een voorwaardelijke sanctie dus: een match achter gesloten deuren met uitstel tot 9 februari 2016. Met andere woorden. Geen effectieve straf als de Luikse aanhang zich de komende 12 maanden koest houdt.

Voor de Clasico ontrolden de supporters van Standard in de Luikse spionkop een immens spandoek met daarop de afbeelding van een onthoofde Defour en het opschrift 'Red or dead'. De tifo zorgde voor een stroom van verontwaardigde reacties binnen en buiten de voetbalwereld. Ook werden er heel wat projectielen uit het Standard-vak op het veld gegooid.

10 Christian Hannon (L), hoofd van de veiligheid, en Pierre Locht, de woordvoerder van de club, waren aanwezig namens Standard.
PHOTO_NEWS Christian Hannon (L), hoofd van de veiligheid, en Pierre Locht, de woordvoerder van de club, waren aanwezig namens Standard.
10 Bondsprocureur Marc Rubens (r) had een sluiting van Tribune 3 geëist
BELGA Bondsprocureur Marc Rubens (r) had een sluiting van Tribune 3 geëist
10 De Rouches gaven hun fouten ootmoedig toe, maar lieten zich ook ontvallen dat het doek voor interpretatie vatbaar was
PHOTO_NEWS De Rouches gaven hun fouten ootmoedig toe, maar lieten zich ook ontvallen dat het doek voor interpretatie vatbaar was
10
PHOTO_NEWS
10
BELGA
10
BELGA
10
PHOTO_NEWS
10
PHOTO_NEWS
10
PHOTO_NEWS

Lees meer