Blatter: "WK toewijzen aan Qatar was een vergissing"

"Het WK 2022 toewijzen aan Qatar was een vergissing". Die opmerkelijke uitspraak deed FIFA-voorzitter Sepp Blatter donderdagavond in een interview met het Zwitserse tv-station Radio Télévision Suisse (RTS).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds de FIFA het WK 2022 aan Qatar toewees, liggen Blatter en co zwaar onder vuur. Vooral de extreem hoge temperaturen tijdens de zomermaanden vormden een doorn in het oog voor de criticasters van de FIFA-beslissing. Blatter geeft nu voor het eerst openlijk toe dat de FIFA met Qatar de bal heeft misgeslagen.

"Maar weet u, iedereen maakt in zijn leven vergissingen", zegt de 78-jarige Zwitser. "Het technisch rapport vermeldde uitdrukkelijk dat het in Qatar in de zomer veel te warm is om te voetballen. Maar het Uitvoerend Comité van de FIFA heeft zich toch met een grote meerderheid uitgesproken in het voordeel van Qatar." Of zij het WK gekocht hebben? "Helemaal niet, dat zal ik nooit in mijn leven beweren. Er was politieke druk, zowel vanuit Frankrijk als vanuit Duitsland. We weten goed dat grote Duitse en Franse bedrijven actief zijn in Qatar, maar die werken natuurlijk niet alleen voor het WK."

De FIFA had het WK van 2022 in december 2010 aan Qatar toegekend, maar sindsdien werd al meermaals duidelijk dat vooral omwille van klimatologische omstandigheden dat voor de nodige problemen zou zorgen. "In zo'n omstandigheden is het dan ook meer dan waarschijnlijk dat dat WK 's winters gespeeld wordt", aldus Blatter nog. "De beste datum is ergens op het eind van het jaar."

Sepp Blatter.
BELGA Sepp Blatter.

Er was politieke druk, zowel vanuit Frankrijk als vanuit Duitsland.

Sepp Blatter

Lees meer