3
AFP

"Als hij ons vraagt van een brug te springen, dan doen we dat"

Atlético Madrid begint morgenavond om 20.45 uur in Lissabon aan de belangrijkste wedstrijd uit de clubhistorie. De 'Rojiblancos' kunnen historie schrijven door voor het eerst de Champions League te winnen. Het vertrouwen is groot bij de kersverse kampioen van Spanje, zo bleek voorafgaand aan de afsluitende training in het Estádio da Luz. Vooral vanwege de aanwezigheid van de Argentijnse succestrainer Diego Simeone.

"We geloven in onze trainer. Hij heeft ons geleerd wat winnen is en we zijn hier om die beker te winnen", zei aanvoerder Gabi. "Dankzij hem hebben we volledig vertrouwen in wat we doen."

Simeone (44) is het kompas waarop zijn spelers blindvaren. "Alles wat hij zegt, komt uit. Daarom volgen we hem altijd", zei middenvelder Tiago. "Als de trainer ons vraagt om van een brug te springen, dan doen we dat ook. Voor ons, voor iedereen bij de club is hij net een god. Sinds hij bij Atlético zit, is alles veranderd. Hij weet zo veel van voetbal, we zijn trots om hem als onze trainer te hebben."

Atlético Madrid was in 1974 al bijna de beste club van Europa. In de finale van de Europa Cup I moesten Luis Aragonés en zijn ploeggenoten over twee wedstrijden echter buigen voor Bayern München. Nu, 40 jaar later, krijgt de tweede club van Madrid een nieuwe kans. "Dit wordt de belangrijkste wedstrijd uit de historie van deze club", benadrukte Gabi. "We zijn allemaal bijzonder trots dat we zaterdag het shirt van Atlético mogen dragen."

De vechtersploeg van Simeone is dit seizoen als enige nog ongeslagen in de Champions League. Op weg naar de finale schakelde Atlético onder meer FC Barcelona en Chelsea uit. "Om de finale te spelen, is voor iedereen een droom die uitkomt", aldus Raul Garcia. "We gaan alles geven wat we in ons hebben. Als we doen wat we altijd doen, winnen wij de Champions League."

Het is nog altijd onzeker of Atlético tegen stadgenoot Real Madrid kan beschikken over topschutter Diego Costa (hamstringproblemen) en Arda Turan (heup). De twee bepalende spelers trainden vrijdag weliswaar mee, maar achter beide namen staat nog steeds een vraagteken.

"Costa en Arda zijn belangrijke spelers. Maar als zij niet kunnen spelen, zullen er twee anderen op het veld staan", zei Simeone. De Argentijn won met zijn ploeg al de Europa League (2012) en Spaanse titel; zaterdag kan hij de kroon op het werk zetten. "Mijn spelers hebben de afgelopen 2 jaar grote indruk gemaakt. Ze stralen alles uit dat ik wil zien: passie, eenheid en toewijding. Ik kan ze niet genoeg bedanken."

3
AFP
3
GETTY

Lees meer