5
REUTERS

Celtic is nu al kampioen

De tweede fase moet nog beginnen, maar Celtic heeft de Schotse voetbaltitel vanavond al veilig gesteld, voor de derde keer op rij. Alleen Bayern München was in Duitsland dit seizoen iets sneller. De koploper uit Glasgow won de derby bij Partick Thistle met 5-1. Lierse-aanvaller Tony Watt, die gehuurd wordt van de groen-witten, zag dat het goed was.

Voor de goede verstaander: de opzet van de Schotse voetbalcompetitie is anders dan in andere landen. De twaalf teams die op het hoogste niveau spelen, spelen eerst 33 wedstrijden (drie keer tegen elke club), waarna de competitie in tweeën wordt gesplitst. De Nummers 1-6 spelen nog een halve competitie tegen elkaar, de nummers 7-12 doen hetzelfde.

De Ier Anthony Stokes opende de score in het stadion aan Firhill Road al na vier minuten. Invaller Liam Henderson en de Noor Stefan Johansen beslisten het duel snel na rust. Na de late tegentreffer van Christie Elliott hadden in blessuretijd nogmaals Stokes en Kris Commons succes. Virgil van Dijk speelde de hele wedstrijd. Door de zege kwam Celtic op 84 punten met een doelsaldo van +64.

Aberdeen, dat dinsdag tegen Ross County op 1-1 bleef steken, kan het verschil van 26 punten niet meer goedmaken, ook al heeft de nummer 2 een wedstrijd minder gespeeld. De Schotse kampioenspoule, met nog vijf duels, is dus al ruim voor begin al van elke spanning ontdaan. Voor de 'mindere goden' gaat het nog wel om Europees voetbal.

5
REUTERS
5
REUTERS
5
REUTERS
5
REUTERS

Lees meer