8 Betogers proberen de deur van het stadhuis in São Paulo te rammen.
AFP Betogers proberen de deur van het stadhuis in São Paulo te rammen.

Betogers Brazilië bestormen stadhuis São Paulo

Tienduizenden Brazilianen zijn dinsdagavond (lokale tijd) opnieuw de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering. Actievoerders probeerden het stadhuis te bestormen van São Paulo, waar volgens de politie ongeveer 50.000 mensen op de been waren. De Braziliaanse regering heeft intussen beslist om het leger in te zetten om de protesten de kop in te drukken.

De protesten verliepen aanvankelijk vreedzaam, maar dreigde te escaleren toen betogers het stadhuis bereikten. Een groep woedende actievoerders confronteerde de politie en probeerde het gebouw te bestormen. Ze werden tegengehouden door de andere betogers, die een menselijke keten vormden om de groep te stoppen.

Ook in andere steden gingen gisteren weer duizenden mensen de straat op. De demonstranten richten zich tegen het regeringsbeleid. Ze zijn onder meer woedend om de grote bedragen die worden uitgetrokken om het WK in het land te organiseren.

Leger
Braziliaanse regering gaat militairen naar vijf grote steden sturen om weerstand te bieden aan een golf van protesten, waarin bijna een kwart miljoen mensen betere voorzieningen eisen. Legereenheden worden ingezet in Rio de Janeiro, Minas Gerais, Bahia, Ceara en in de hoofdstad Brasilia. In bijna al deze steden vinden voetbalwedstrijden plaats van de Confederations Cup, zo bericht de BBC. Volgens het ministerie van Justitie is Recife de enige gaststad van het voetbaltoernooi die geen steun van het leger heeft aangevraagd. Lokale overheden mogen zelf bepalen hoe lang de militairen blijven.

Boegeroep
Bij een manifestatie in Rio de Janeiro kwam het maandagavond al tot rellen. Radicale betogers richtten zich tegen het deelstaatparlement, wierpen met stenen naar het gebouw en stichtten brand in de straten. Bij de openingswedstrijd in de Confederations Cup zaterdag onthaalden de toeschouwers de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff en FIFA-baas Sepp Blatter op langdurig boegeroep tijdens de openingsceremonie in hoofdstad Brasilia. Door de haperende economie raakt de populariteit van de Braziliaanse leidster steeds verder uitgehold, in de laatste maanden kantelde de publieke opinie steeds verder in haar nadeel.

8
AP
8
AFP
8
AP
8
EPA
8
EPA
8
AFP
8
AFP

Lees meer