AFP

Brazilië gaat leger inzetten tegen protesten in voetbalsteden

De Braziliaanse regering gaat militairen naar vijf grote steden sturen om weerstand te bieden aan een golf van protesten, waarin bijna een kwart miljoen mensen betere voorzieningen eisen. Legereenheden worden ingezet in Rio de Janeiro, deelstaten Minas Gerais, Bahia, Ceara en in de hoofdstad Brasilia.

In bijna al deze steden vinden voetbalwedstrijden plaats van de Confederations Cup. Volgens het ministerie van Justitie is Recife de enige gaststad van het voetbaltornooi die geen steun van het leger heeft aangevraagd. Lokale overheden mogen zelf bepalen hoe lang de militairen blijven.

De aankondiging volgt op een confrontatie tussen de oproerpolitie en demonstranten dinsdag in Sao Paulo. In de grootste stad van Brazilië vernielden groepen gemaskerde activisten winkels en banken. Daarnaast vochten ze met andere demonstranten die het geweld probeerden te stoppen.

De protesten ontstonden op 2 juni toen Brazilianen boos werden om hogere prijzen in het openbaar vervoer. Sindsdien hebben de protesten zich verspreid over zeker twaalf steden. De bevolking protesteert nu tegen corruptie in het land, slechte onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen en hoge kosten van levensonderhoud. President Dilma Rousseff zegt dat ze trots is dat zoveel mensen zich hard maken voor een beter land.

Lees meer