2
AFP

FIFA-voorzitter Infantino steekt loftrompet over Confederations Cup, Poetin woont finale niet bij

FIFA-voorzitter Gianni Infantino stak zaterdag de loftrompet over de Confederations Cup in Rusland. Hij heeft het over "een groot succes op vele vlakken".

Van de gevreesde problemen zoals gebrek aan interesse, hooligans, geweld of racisme viel niets te merken. "Er was geen enkel incident. Alles verliep vlot", stelde Infantino op een persconferentie in Sint-Petersburg. De FIFA-voorzitter loofde de hartelijke ontvangst van de fans en de mooie infrastructuur. Verder was hij onder de indruk van "enkele fantastische wedstrijden" voor gemiddeld bijna 38.000 toeschouwers.

"Als een problematisch toernooi er zo uitziet, dan zou ik willen dat veel van die problematische toernooien georganiseerd worden. Het was een groot succes", vervolgde Infantino, die ook tevreden was over de videoarbitrage op de Confederations Cup. "Zes beslissingen werden veranderd dankzij de videoref. Zonder videoarbitrage zouden we een ander toernooi gehad hebben, een toernooi dat op het terrein iets minder rechtvaardig zou geweest zijn. Grote fouten hebben we vermeden. Niets staat het gebruik van de videoref bij het WK van volgend jaar nog in de weg. Het systeem is de toekomst van het moderne voetbal." In maart 2018 zal de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat de spelregels in het voetbal beheert, de knoop doorhakken over het al dan niet inzetten van videoarbitrage op het WK 2018.

Zondag wordt de Confederations Cup afgesloten met de wedstrijd om de derde plaats (Portugal-Mexico) en de finale (Chili-Duitsland).

Vladimir Poetin zal finale niet bijwonen


De Russische president Vladimir Poetin zal zondagavond niet aanwezig zijn in Sint-Petersburg tijdens de finale van de Confederations Cup tussen Chili en Duitsland. Dat heeft de Wereldvoetbalbond (FIFA) vandaag laten weten. Poetin woonde op 17 juni de openingsmatch van het toernooi bij, toen Rusland in Sint-Petersburg Nieuw-Zeeland klopte met 2-0. De Russische president nam in de eretribune plaats naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Vitaly Mutko, vicepremier en sterke man achter het organisatiecomité van het WK 2018, tekent wel present voor de finale.

Het treffen tussen Chili en Duitsland wordt een heruitgave van een groepsduel, toen beide landen elkaar in evenwicht hielden (1-1). Ook de kleine finale, waarin Portugal het zondagnamiddag opneemt tegen Mexico, eindigde in de poulefase onbeslist (2-2).

2
epa

Lees meer