6 Kai Havertz.
Photo News Kai Havertz.

De ontbolstering van Kai Havertz: het goudhaantje van Bayern Leverkusen dat voorbestemd is voor de absolute top

Samen met Borussia Dortmund-spits Erling Haaland is hij momenteel de meest besproken speler van de enige topcompetitie waar we tegenwoordig nog van kunnen genieten. Bayer Leverkusen-speler Kai Havertz - in december nog op de korrel genomen door de eigen fans - is inmiddels het pianospelende lichtpuntje in donkere coronatijden die een carrière nastreeft als die van landgenoot Mesut Özil.

Net geen Belg. Kai Havertz (20), geboren in het Duitse Aken op enkele kilometers van de Belgische grens, en momenteel een van de sensaties in de Bundesliga. Fan was hij vroeger van Alemannia Aachen.  Als zoon van een juriste en politieagent zou hij slechts even spelen voor die club in de jeugd. Hij is al snel te goed voor Aken en trekt op 10-jarige leeftijd naar Bayern Leverkusen.

Nog eens tien jaar later ligt de wereld aan de voeten van de speler wiens trainer na haast elke wedstrijd superlatieven te kort komt om hem te beschrijven. De Duitse international schonk Bayer Leverkusen dit weekend met twee goals tegen Borussia Mönchengladbach een tweede overwinning op rij. Vorig weekend loodste hij zijn club al voorbij Werder Bremen, toen ook met twee treffers. Toch denkt Leverkusen-trainer Peter Bosz dat zijn geliefde pupil nóg beter kan. “Kai heeft zijn beste wedstrijd nog niet gespeeld.”

6 Kai Havertz scoorde tegen Werder Bremen twee keer met het hoofd.
AFP Kai Havertz scoorde tegen Werder Bremen twee keer met het hoofd.

Bosz vermoedt dat Havertz in de toekomst meer dan honderd miljoen gaat opbrengen voor Bayer Leverkusen - een uitspraak die hij weliswaar nog vóór de coronacrisis deed. Bij Havertz zal het verschil evenwel niet veel hoeven te zijn. Juist nu verkeert hij in de vorm van zijn leven. ”Het is een fijne jongen. Intelligent ook. Hij speelt ook piano”, aldus zijn Nederlandse coach. 

Havertz zag zijn boezemvriend bij de club, Julian Brandt al vertrekken naar Borussia Dortmund zoals het bijna alle sterren van Bayer Leverkusen vergaat. Ooit slaan ze hun vleugels uit bij grotere clubs. Sinds het vertrek van Brandt zijn de schijnwerpers nog meer gericht op Havertz alleen. “En daar had hij aanvankelijk moeite mee”, zegt Bosz.

Voor de winterstop werd de jonge Duitser lange tijd op de korrel genomen, omdat hij met 2 doelpunten en een assist de verwachtingen van vorig seizoen - 20 doelpunten en 7 assists - niet inloste. In december kreeg hij af te rekenen met een fluitconcert en toegeroepen scheldwoorden van de eigen fans. “Ineens floot het hele stadion hem uit. Daar was hij kapot van. Hij vroeg zich af waarom dat was”, haalt Bosz aan. Ondanks de matige statistieken waar de supporters niet tevreden mee waren, ging zijn passing en creativiteit er wel op vooruit. 

6 Kai Havertz was met twee doelpunten in de 1-3-gewonnen wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach de matchwinnaar  voor Bayern Leverkusen.
EPA Kai Havertz was met twee doelpunten in de 1-3-gewonnen wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach de matchwinnaar voor Bayern Leverkusen.

Alleskönner

Inmiddels staat zijn teller op tien doelpunten. In de laatste drie wedstrijden scoorde hij vijf keer. Daarnaast geeft hij ook veel assists. Havertz is een ‘Alleskönner’ die op verschillende posities kan spelen. Hij is een aanvallende middenvelder, een buitenspeler en een spits in één. Zelf ziet hij een toekomst voor zich als Mesut Özil. Anderen zien weer meer een soort Michael Ballack in hem.

In elk geval is hij voorbestemd voor de absolute top. Het zorgt ervoor dat de telefoon van Leverkusen-directeur Rudi Völler inmiddels roodgloeiend staat. Liverpool leek tot voor kort de beste papieren te hebben om de veelbelovende ster binnen te halen, daar waar landgenoot en trainer Jürgen Klopp groot fan is. Maar in Duitsland blijven behoort ook tot de mogelijkheden voor Havertz die dan uiteraard direct wordt gelinkt aan het superrijke Bayern München.

Het is in elk geval een feit dat Leverkusen met Havertz een fijne troef in handen heeft om in het resterende stukje seizoen dat er nog over is, Champions Leaguevoetbal voor volgend seizoen te bewerkstelligen. 

Lees ookJonathan David stuurt aan op transfer: “Bundesliga zou ideale competitie zijn”

6 Kai Havertz.
Photo News Kai Havertz.
6
EPA
6
AP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer