3
anp

"IS wil aanslag plegen tijdens EK voetbal voor vrouwen"

Islamitische Staat (IS) heeft 'lone wolves', terroristen die alleen werken, opgeroepen een aanslag te plegen tijdens het naderende Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen. Zo meldt terreurwatcher SITE Intelligence Group. Het gaat om de wedstrijd tussen Engeland en Schotland op 19 juli in het Galgenwaard Stadion in Utrecht.

Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) erkent het bericht. "We nemen het serieus en onderzoeken hoe we het gaan aanpakken", aldus woordvoerder Lodewijk Hekking. "Bij dit soort evenementen wordt er altijd een dreigingsinschatting gemaakt. Mocht er een dreiging zijn, dan worden er extra maatregelen genomen. Zichtbaar of onzichtbaar. Denk aan de extra controles na een melding bij het grootschalige dance-event Sensation in de Arena of Schiphol."

Opvallend dat nu juist de oproep wordt gedaan voor deze wedstrijd, waar tot nu toe weinig belangstelling voor was. Organisator UEFA Women's EURO 2017 (Weuro) laat desgevraagd weten dat er 4500 kaarten verkocht zijn. In een uitverkocht Galgenwaard stadion, zoals bij de Oranje-wedstrijden, passen 23.000 mensen. "We staan in nauw contact met het NCTV. Veiligheidsexperts onderzoeken de oproep. Wij laten ons door hen adviseren", aldus een woordvoerder van Weuro.

De politie heeft de waarschuwing van het Amerikaanse bedrijf, dat zich specialiseert in het achterhalen van informatie over terrorisme, ook gelezen en laat weten de dreiging serieus te nemen. "We nemen gepaste maatregelen", zegt een woordvoerder. Over de inhoud van deze maatregelen werd niet gecommuniceerd.

3 Zo roept IS op tot terreur, via een Telegramkanaal.
rv Zo roept IS op tot terreur, via een Telegramkanaal.

Red Flames

Ook onze Belgische vrouwen zullen voor het eerst deelnemen aan het EK in Nederland. Zij spelen op 16 juli hun eerste wedstrijd tegen Denemarken in het stadion De Vijverberg in Doetinchem.

Het EK begint aanstaande zondag 16 juli. De openingswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen is om 18.00 uur in Utrecht. De finale van het EK is in Enschede, op zondag 6 augustus.

3
photo_news

Lees meer