9
AP

Duitsland knokt zich langs Polen en stelt orde op zaken in groep D

Duitsland heeft vandaag de leiding gegrepen in groep D van de EK-kwalificaties. De wereldkampioen won in eigen huis met 3-1 van Polen, dat met het mes tussen de tanden speelde. Müller en Götze zorgden voor een dubbele voorsprong, maar Lewandowski maakte de wedstrijd weer spannend. In de 82e minuut legde Götze de eindstand vast met zijn tweede van de avond.

Duitsland leek vastbesloten om de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd recht te zetten en startte furieus. Na twintig minuten moest Fabiánski de bal al voor de tweede keer uit zijn netten vissen. Müller kon simpel afwerken na een aanval die de Poolse defensie openreet (1-0) en niet veel later mocht Götze iets te gemakkelijk naar binnen snijden: 2-0. De Duitser leken de wedstrijd perfect onder controle te hebben, tot Polen eindelijk iets terugdeed. Milik verstuurde een heerlijke diepe bal op Grosicki en die schilderde het leer met buitenkant rechts op het hoofd van Lewandowski: 2-1. Op slag van rust kreeg de spits nog twee reuzekansen, maar eerst stond Neuer pal en de tweede keer werkte Götze de bal weg op de lijn.

Ook na de rust bleeft de wedstrijd een schitterend kijkstuk. Beide ploegen zorgden voor tempo en zowel de 3-1 als de 2-2 hing in de lucht. Götze mikte een uitstekende kans op de paal en aan de overkant spatte een knal van Maczynski uiteen op de vuisten van Neuer. Met nog een twintigtal minuten te spelen drongen de Duitsers meer en meer aan. Müller werd met man en macht afgestopt en Fabiánski ging uitstekend plat op een lastige kopbal van Hummels. Nadien sloeg de vermoeidheid toen en kansen werden schaars, toch gooide Duitsland de wedstrijd op sloot. Müller knalde op Fabiánski, maar de rebound was voor de goed gevolgde Götze: 3-1, boeken toe voor Polen. Daar bleef het bij, waardoor de Duitsers na zeven speeldagen aan de leiding gaan in groep D. Ze hebben zestien punten, Polen is tweede en volgt op twee punten van de wereldkampioen.

9
REUTERS
9
GETTY
9
AP
9
EPA
9
REUTERS
9
GETTY
9
AFP

Georgië klopt Schotland

In de andere wedstrijden in groep D zorgde Georgië voor een verrassing. In eigen huis klopten ze Schotland met 1-0, Kazaishvili zorgde in de eerste helft voor de enige treffer van de partij. Genk-speler Okriashvili stond 71 minuten tussen de lijnen bij de thuisploeg.

In de derde wedstrijd was Ierland op bezoek bij Gibraltar met 0-4 te sterk voor de thuisploeg. Christie, veteraan Keane (2) en Long zorgden voor de treffers. Ierland is nu derde met twaalf punten, Schotland is vierde met een puntje minder. Georgië staat vijfde met zes punten en Gibraltar staat puntenloos laatste met een doelpuntensaldo van maar liefst -37.

9 Robbie Keane scoorde twee keer voor Ierland
AFP Robbie Keane scoorde twee keer voor Ierland

Lees meer