Interland Servië-Albanië gestaakt nadat drone met vlag stadion binnenvliegt

Vooraf werd er gevreesd voor rellen bij de altijd geladen voetbalmatch tussen Servië en Albanië. Het kwam helaas ook zo ver, maar de reden was toch minder verwacht. Kort voor de rust daalde een drone met daaraan een vlag van 'Groot-Albanië' plots neer in het stadion. Dat is een nationalistisch project om de Albanese gemeenschappen van Albanië, Kosovo, Montenegro, Macedonië, Griekenland en het zuiden van Servië.

Toen een speler (Stefan Mitrovic volgens een aanwezige journalist) de vlag neertrok, ontstonden zowel op het veld tussen de spelers als op de tribunes onder de fans zware vechtpartijen. Er kwamen zelfs fans het veld op om (met stoelen!) mee een robbertje te vechten. De oproerpolitie trad hardhandig op. Spelers vluchtten in paniek richting spelerstunnel. Enkele Albanese spelers zouden in het gewoel gewond zijn geraakt.

Dick Advocaat
De Engelse ref Atkinson, die de match even voor de 'drone-aanval' al even had stilgelegd door vuurwerk op het veld, stuurde daarop beide teams naar de kleedkamer, bij een stand van 0-0. De match werd later zelfs definitief gestaakt. Hier komt zeker nog een ernstig staartje aan. Het was overigens de eerste keer sinds 1967 dat Albanië in Belgrado een interland moest spelen. Servië wordt getraind door de Nederlander Dick Advocaat, ex-bondscoach van onder meer de Rode Duivels. Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic zat op de bank.

Niet erkend
Albanese supporters waren al niet welkom bij de wedstrijd. Dat ligt politiek te gevoelig wegens de situatie in Kosovo, door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig uitgeroepen tot onafhankelijke republiek, die inmiddels door veel landen is erkend. Servië heeft Kosovo nooit erkend.

"Dit is een betreurenswaardige situatie", sprak de Nederlandse official Harry Been diplomatieke taal in Belgrado. "De omstandigheden waren zodanig dat verder voetballen niet meer mogelijk was. Iedereen heeft kunnen zien wat er is gebeurd en ik kan niets zeggen over de schuldvraag. Ik zal rapporteren aan de UEFA, evenals de scheidsrechter en de veiligheidsadviseur. De UEFA beslist dan wat er moet gebeuren."

Servië verdenkt broer Albanese eerste minister
Volgens de Servische staatstelevisie (RTS), die de Servische minister van Binnenlandse Zaken citeert, werd Olsi Rama, de broer van de Albanese premier, dinsdagavond verhoord. Hij zou vanuit de loges van het stadion in Belgrado de drone hebben bestuurd die tijdens de wedstrijd het stadion binnenvloog. Aan de drone hing een vlag met de kaart van "Groot-Albanië". Dat is een nationalistisch project om de Albanese gemeenschappen van Albanië, Kosovo, Montenegro, Macedonië, Griekenland en het zuiden van Servië.

In de entourage van de Albanese premier wordt ontkend dat zijn broer ondervraagd werd. Het incident leidde wel tot hevige schermutselingen tussen de spelers en tot woedende reacties bij de Servische supporters, waarna beslist werd de wedstrijd definitief te staken. Dat gebeurde in de 41ste minuut, bij een 0-0 stand.

Gevoelig
"De Albanese spelers zeiden na gesprekken met officials dat ze fysiek en mentaal niet meer in staat waren om verder te spelen", liet de Servische aanvoerder Branislav Ivanovic weten. "Voor het voetbal is dit een zware nederlaag. Op dit moment is het nog lastig om conclusies te trekken of verder commentaar te geven." Een UEFA-waarnemer zal nu eerst rapporteren, waarna de UEFA zal beslissen wat er zal gebeuren met deze wedstrijd.

10
REUTERS
10
AP
10
AFP
10
REUTERS
10
REUTERS
10
REUTERS
10
REUTERS
10
REUTERS
10
REUTERS
10
AP
3liove - عليوڤ's post on Vine

Lees meer