3
Pro Shots

Iakovenko (ex-Anderlecht) meteen held van stuntend ADO

ADO Den Haag heeft vandaag meteen plezier beleefd aan Aleksandr Iakovenko. De Oekraïense aanvaller die maandag neerstreek in de Hofstad zorgde bij zijn debuut voor de openingstreffer in de overwinning (2-0) op FC Twente.

Iakovenko werd kort voor het verstrijken van de transferperiode overgenomen van Fiorentina en had dus maar kort de tijd om te wennen. Desondanks had trainer Henk Fraser hem vanaf het begin nodig tegen Twente, mede door een blessure van clubtopscorer Michiel Kramer. De Oekraïner speelde op de linkerflank. Op de andere kant was er een basisplek voor Wilson Eduardo, de Portugese huurling van Sporting Portugal.

Dat ADO niet echt ingespeeld was op die nieuwe vleugelaanvallers was in de beginfase wel te merken. De Oekraïner en de Portugees liepen veelal in de weg en kwamen amper in het spel voor. Daarnaast had Fraser geluk dat zijn ploeg niet al na één minuut op achterstand kwam. Hakim Ziyech schoot een vrije trap op de lat.

De vrije trap van Ziyech bleek achteraf het gevaarlijkste moment van de gasten. ADO kwam beter in het spel en na een klein kwartier was het raak. Daryl Lachman verspeelde de bal klungelig aan Iakovenko, die doelman Sonny Stevens daarna kansloos liet: 1-0. Vlak daarna had de voormalige aanvaller van Anderlecht en Westerlo al voor 2-0 kunnen zorgen, maar Lachman herstelde toen zijn eigen foutje.

ADO bleef vanaf de 1-0 de bovenliggende partij, al vielen er weinig kansen te noteren. Twente startte in de tweede helft wel een offensief en kwam wat vaker voor het doel van Martin Hansen. De beste kansen waren toch voor ADO, maar Mike van Duinen schoot twee keer voorlangs, waardoor het spannend bleef. De beslissing viel pas in de slotminuut toen Roland Alberg een strafschop benutte.

3
ANP
3
ANP

Lees meer