2 Links: Lukaku en Mourinho. Rechts: Steve Walsh.
Photo News/REUTERS Links: Lukaku en Mourinho. Rechts: Steve Walsh.

Ex-technisch directeur van Everton trapt na richting Lukaku: “Ik heb Mourinho gewaarschuwd: Lukaku is een beetje een baby”

Een vervanger van het niveau van Romelu Lukaku vond hij nooit bij Everton en dat kostte hem uiteindelijk zijn job. Toch kan Steve Walsh, slechts een seizoen technisch directeur bij de Engelse middenmoter, het niet laten om even subtiel na te trappen naar Big Rom: “Ik waarschuwde Mourinho destijds: Lukaku is een beetje een baby.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Walsh doet de uitspraken over Lukaku bij The Athletic. “Ik herinner me nog wat ik tegen Mourinho gezegd heb toen hij Romelu Lukaku weghaalde bij Everton. ‘Je moet voorzichtig zijn met Lukaku. Weet je, hij is een beetje een baby. ‘ Mourinho antwoordde dat hij Lukaku wel aan zou kunnen, maar ik denk dat hij hem mentaal niet echt in zijn macht had. En ik denk dat dat net is wat je bij Lukaku, en bij Pogba, moet doen. Het zijn niet mijn type-spelers. Ze denken meer aan zichzelf dan aan de ploeg. Ik zou me er niet aan gewaagd hebben. Het is niet omdat het goede voetballers zijn dat ze ook een goede ploeg kunnen vormen.”

Dat Walsh Lukaku een verwend jongetje noemt, is niet helemaal verrassend. De Engelsman was technisch directeur bij Everton in het laatste seizoen van de Duivel bij de Toffees. Toenmalige agent Mino Raiola pushte voor een vijfjarig contract en sloot een deal met het bestuur, maar Lukaku had na vier seizoenen genoeg van Goodison Park. Hij weigerde in laatste instantie de overeenkomst te signeren en drukte een transfer door. Hij achtte zichzelf klaar voor een stap hogerop. Chelsea wilde hem graag, maar uiteindelijk trok een telefoontje van José Mourinho hem over de streep. Hij tekende voor Man United.

Walsh moest zo op zoek naar een vervanger voor ‘Big Rom’, maar die vond hij nooit. Niet in de Spanjaard Sandro Ramirez, die zonder grote adelbrieven een loon van 135.000 euro per week kreeg, niet in de Turk Cenk Tosun, voor ruim 22 miljoen euro weggeplukt bij Besiktas. Walsh, die destijds Jamie Vardy, Ngolo Kanté en Riyad Mahrez naar Leicester haalde, kreeg bij Everton pakken kritiek. Met coach Ronald Koeman clashte hij - die vond hem onbekwaam en van de oude Engelse stempel. Van het boeltje dat zij er in 2017 samen op de markt van maakten, draagt Everton nog altijd de gevolgen. Eerst vloog Koeman, daarna Walsh in de zomer van 2018. Zijn grootste verdienste was de transfer van Gana Gueyé, ondertussen bij PSG.

Mourinho negeerde het advies van Walsh, die hij nog kende van in zijn tijd bij Chelsea. Bij The Special One viel on en off the record altijd te horen dat Lukaku als teamspeler enorme stappen had gezet en dat hij volwassen is geworden. Hij denkt mee met het team. Bij Inter klinken nu dezelfde geluiden: Antonio Conte benadrukt constant de teamgeest van Lukaku, erg populair ook bij zijn ploegmaats. Bij de Rode Duivels voelt hij zich ook een van de leiders. 

2 Steve Walsh (Links) met toenmalig Leicester-trainer Claudio Ranieri.
REUTERS Steve Walsh (Links) met toenmalig Leicester-trainer Claudio Ranieri.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • werner humblé

    Dat ziet het kleinste kind dat Lukaku een verwend nest is die je constant over zijn bolleke moet aaien als hij eens iets goed heeft gedaan . Ik zou hem niet moeten hebben in mijn team en Hazard al evenmin De Bruyne daarentegen altijd zou zelfs een ploeg rond hem bouwen .

  • Carlos Simonis

    Hoogmoed, aandacht trekker, overschat, geen werklust etc.etc......Het is moeilijk te verteren voor sommigen dat Lukaku topscorer aller tijden is van de Rode Duivels, en dat hij in Italie nu al populair is. Een spits wordt afgerekend op doelpunten niet op werklust. Ieder echte spits is egoistisch, zie C.Ronaldo, want die leven op doelpunten. Dat is hun enigste taak. De rest moet het elftal doen op topniveau. En Lukaku doet precies wat de spelers en club van hem verwachten...scoren..

Lees meer