REUTERS

FIFA gaat racisme in stadions strenger bestraffen

De Wereldvoetbalbond (FIFA) zal in de toekomst racisme in de stadions strenger aanpakken. Wedstrijden die gestaakt moeten worden omwille van discriminerende gezangen, zullen voor de betrokken club eindigen in een nederlaag voor de groene tafel. Dat staat in een nieuw disciplinair reglement, dat de FIFA vandaag voorstelde en dat vanaf maandag in voege treedt.

"Indien een match moet stopgezet worden omwille van racistisch of discriminerend gedrag, zal het team dat in de fout ging voor de groene tafel de wedstrijd verliezen", luidt het. Het nieuwe reglement geldt voor alle FIFA-competities en kan dus ook toegepast worden op een WK of tijdens de kwalificaties voor een WK.

Het stopzetten van de match gebeurt in drie fases. In eerste instantie zal de speaker een oproep doen om de racistische of discriminerende slogans te stoppen. Ten tweede kan de scheidsrechter een wedstrijd voorlopig stopzetten en de spelers naar de kleedkamer sturen. Indien de beledigende gezangen of slogans aanhouden, kan de ref de partij definitief stopzetten.

In tegenstelling tot het vorige FIFA-reglement worden ook voorbeelden van discriminerend gedrag gegeven. Het nieuwe reglement spreekt over beledigingen aangaande onder meer "huidskleur", "etnische origine", "geslacht", "handicap", "seksuele voorkeur", "taal", "religie", "politieke overtuiging"en "rijkdom".

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Joseph Sleeckx

    Racisme is de nieuwe toetssteen van onze verzurende en politiek correcte maatschappij. Wat kan een club er tegen doen dat er door het volk wordt geroepen? Is altijd al zo geweest en als dik betaalde voetballer moet men daar tegen kunnen.

Lees meer