Jérôme Valcke haalt België uit de bokaal tijdens de loting voor het WK 2014 in Brazilië.
AFP Jérôme Valcke haalt België uit de bokaal tijdens de loting voor het WK 2014 in Brazilië.

FIFA geeft secretaris-generaal Valcke voor tweede keer zijn C4

De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat heeft de FIFA in een spoedvergadering beslist. Vorige week verlengde de Ethische Commissie de schorsing van Valcke nog met 45 dagen. Daarnaast stelde de commissie voor om de Fransman voor negen jaar te schorsen en hem een boete van 92.000 euro op te leggen.

In september vorig jaar was Valcke al op non-actief gezet omdat hij gelinkt werd aan verscheidene illegale activiteiten. Valcke wordt genoemd in een onderzoek naar zwendel met WK-tickets. Hij zou ook miljoenen dollar smeergeld hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

De 55-jarige Valcke was secretaris-generaal van de FIFA sinds 2007. Zijn bevoegdheden blijven in handen van de Duitser Markus Kattner, die al tijdelijk was aangesteld als secretaris-generaal. Voor Valcke is het overigens de tweede keer dat hij bij de Wereldvoetbalbond zijn C4 krijgt. In de zomer van 2003 begon hij als marketingdirecteur bij de FIFA. Die functie moest hij in december 2006 neerleggen. Valcke werd op leugens betrapt bij onderhandelingen met VISA, de concurrent van MasterCard dat sinds jaar en dag sponsor is van de FIFA. De Fransman moest vertrekken, maar ging een half jaar later opnieuw aan de slag als secretaris-generaal.

Lees meer