2 Prins Ali Bin Al-Hussein.
ANP Prins Ali Bin Al-Hussein.

Prins Ali stelt zich weer beschikbaar - wie maakt er nog kans?

Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië gaat zich opnieuw verkiesbaar stellen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldden diverse media nadat de zittende preses Sepp Blatter zijn vertrek aankondigde. Prins Ali wil een nieuwe poging wagen om voorzitter van de FIFA te worden.

De 39-jarige Jordaniër nam het vorige week bij de laatste verkiezingen als enige op tegen Blatter. Bin Al-Hussein, die werd gesteund door de Nederlander Michael van Praag, moest vrijdag in Zürich echter een kansloze nederlaag incasseren (133-73). Vier dagen later kondigde Blatter echter tot ieders verrassing zijn vertrek aan. De nieuwe verkiezingen zullen tussen december en maart 2016 worden gehouden. Bin Al-Hussein is voormalig vicevoorzitter van de FIFA.

"In het geval van een nieuwe verkiezing, is prins Ali paraat", stelde Salah Sabra, vicevoorzitter van de door prins Ali geleide Jordaanse Voetbalbond. Volgens Sabra is prins Ali ook klaar om "meteen het voorzitterschap op te nemen als hij daarom gevraagd wordt."

De Jordaanse voetbalbond onderzoekt ook of prins Ali geïnstalleerd kan worden als voorzitter van FIFA zonder een nieuwe verkiezing. "We onderzoeken de rechtmatigheid van het voorzitterschap en of prins Ali FIFA-voorzitter kan worden omdat Blatter is gestopt'', aldus Sabra.

Van Praag van zijn kant weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. "Komend weekend ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen", zei de voorzitter van de Nederlandse voetbalbond tegen De Telegraaf.

Napoleon Games biedt alvast gokmogelijkheden aan rond de opvolging van Blatter. Ook voor hen is prins Ali de topkandidaat om de nieuwe FIFA-voorzitter te worden. Platini, Figo, Van Praag en David Gill, gewezen CEO van Manchester United, zitten in de top vijf.

2
Napoleon Games

Lees meer