REUTERS

Stak ex-FIFA-kopstuk 750.000 dollar voor slachtoffers aardbeving in eigen zak?

De FIFA-corruptiezaak neemt stilaan hallucinante vormen aan. Ex-FIFA-kopstuk Jack Warner heeft mogelijk 750.000 dollar, die bedoeld was voor de slachtoffers van de zware aardbeving in 2010 in Haïti, in eigen zak gestoken. Bij de natuurramp kwamen bijna 250.000 mensen om het leven, anderhalf miljoen werden dakloos.

De Britse zender BBC pakte vanochtend uit met het onthutsende nieuws. Volgens de BBC ging Warner in 2010 na de aardbeving op bezoek in het zwaar getroffen Haïti. Warner, op dat moment vice-voorzitter van de FIFA, verzamelde via de Wereldvoetbalbond en de Koreaanse voetbalfederatie 750.000 dollar voor de wederopbouw van het land, maar dat geld kwam nooit ter bestemming. Volgens de BBC, die beweert documenten van de FBI te hebben ingezien, belandde het geld op rekeningen van Warner.

Warner (72) stapte in 2011 uit de FIFA nadat zijn naam was gevallen in een groot omkoopschandaal. De zakenman en politicus uit Trinidad en Tobago behoort tot de veertien verdachten van omkoping die bijna twee weken geleden werden aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Warner zou in 2008 via de FIFA tien miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, die in ruil daarvoor het WK van 2010 kreeg toegewezen. Ook dàt geld, dat bedoeld was voor voetbalprojecten in het Caribisch gebied, zou Warner in zijn eigen zakken gestopt hebben. Hij gebruikte onder andere 1,6 miljoen dollar om zijn creditcards en persoonlijke leningen af te betalen. Ook nam hij contant geld op, aldus de BBC op basis van onderzoek.

Lees meer