3
AP

Gewezen UEFA-voorzitter Platini opgepakt, vermoedens van corruptie over toewijzing WK’s 2018 en 2022

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is opgepakt. De Fransman wordt verdacht van corruptie betreffende de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022.  

De voormalige Franse voetballer wordt in Nanterre ondervraagd, waar het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie is gevestigd. Ook Claude Gueant, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, werd volgens onderzoekswebsite Mediapart al aan de tand gevoeld. Hij wordt niet aangehouden.

Platini werd als getuige gehoord in het onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. “Hij heeft rustig en precies antwoord gegeven op alle vragen, ook die over de toewijzing van het EK 2016", meldde de advocaat van Platini in een korte verklaring. De raadsman benadrukt dat de 63-jarige Fransman niet is gearresteerd, maar dat hij door de Franse justitie alleen als getuige wordt verhoord. Platini moet voorlopig “om technische redenen” wel op het kantoor van de anticorruptie-eenheid blijven. “Hij kan zichzelf niets verwijten en heeft niets te maken met dingen die buiten hem om zijn gebeurd. Hij heeft het volste vertrouwen in wat komen gaat.”

Pablo Picasso

De Franse sportkrant L’Equipe weet dat het niet de eerste keer is dat Platini wordt ondervraagd over “daden van actieve of passieve omkoping van personen die geen publieke functie vervullen.” Zo was de politie enkele jaren geleden op zoek naar een schilderij van Pablo Picasso. Volgens Franse media zou Platini het myserieuze werk van de voormalige voorzitter van de Russische voetbalbond, Vyacheslav Koloskov als cadeau hebben gekregen, in ruil voor de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland. 

Maar ook naar de toewijzing van het komende WK in Qatar loopt een onderzoek. Het toenmalige bestuur van de FIFA wees eind 2010 het WK van 2022 toe, sindsdien deden al verschillende verhalen over omkoping en corruptie de ronde. Zo zou Platini vlak voor de toewijzing verschillende geheime ontmoetingen hebben gehad met de Qatarees Mohamed Bin Hammam, een voormalige vice-voorzitter van de FIFA. Platini deed alle aantijgingen al af als nonsens. “Hier moet iets achter zitten. Het afgelopen jaar wordt er van alles gedaan om mij in diskrediet te brengen. Ik weet niet wie er achter zit, maar hier staat wel veel op het spel”, klonk het bij L’Equipe.

3 Blatter en Platini, drie jaar geleden.
AP Blatter en Platini, drie jaar geleden.

Schorsing

Platini was tussen 2007 en 2015 voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Ook was hij jarenlang vice-voorzitter van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Vier jaar geleden werd de 63-jarige Fransman geschorst voor acht jaar omdat hij een dubieus bedrag van 1,8 miljoen euro van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter had ontvangen. Na diverse beroepszaken werd zijn schorsing teruggebracht naar vier jaar. 

Platini is in Frankrijk een levende legende. Hij begon zijn profloopbaan in 1972 bij AS Nancy. Later speelde hij bij Saint-Etiénne. In 1982 lokte Juventus hem naar Italië, waar hij als middenvelder in 147 competitiewedstrijden liefst 68 goals maakte. Platini hielp Juve aan twee Italiaanse titels, de Italiaanse beker en twee Europa Cups. Zijn grootste succes beleefde hij in 1984, toen hij als aanvoerder van Frankrijk zijn land naar de Europese titel loodste. Hij werd dat jaar, en in 1985, ook verkozen tot beste voetballer van de wereld.

3 Platini in 1985.
photo_news Platini in 1985.

48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gianfranco Canalis

    Zouden er soms bij de UEFA grote garnalen wel serieuze tussen zitten ?

  • Marcel De Maesschalck

    De landen die zich gaan plaatsen voor dit WK zouden 2 dagen voor het begin allemaal moeten weigeren om in Qatar te gaan spelen. Een landje zonder voetbalcultuur en bij uitbreiding sportcultuur. Als ze al eens prijs hebben op het één of andere kampioenschap zijn het meestal buitenlanders die zich voor veel geld Qatarees hebben laten maken.

Lees meer