4 epa08052955 Napoli's head coach Carlo Ancelotti looks on prior to the Italian Serie A soccer match Udinese Calcio vs SSC Napoli at the Friuli - Dacia Arena stadium in Udine, Italy, 07 December 2019.  EPA/GABRIELE MENIS
EPA epa08052955 Napoli's head coach Carlo Ancelotti looks on prior to the Italian Serie A soccer match Udinese Calcio vs SSC Napoli at the Friuli - Dacia Arena stadium in Udine, Italy, 07 December 2019. EPA/GABRIELE MENIS

Het mysterie van de expressieve linkerwenkbrauw van Napoli-coach Ancelotti: wijst ze op nervositeit?

Het mysterie van de expressieve linkerwenkbrauw die een eigen leventje leidt. Het internet heeft er verscheidene theorieën voor. Een Vespa-ongeval op zijn achttiende ligt niet aan de basis. Carlo Ancelotti schrikt soms zelfs van zijn wenkbrauw. Hij heeft er geen controle over en meestal verraadt ze nervositeit. Was maandag niet anders. De Napoli-coach is een man onder druk.

Hij heeft er totaal geen controle over. Zijn beroemde wenkbrauw boven het linkeroog stond op de persconferentie constant gespannen omhoog, terwijl de rechter in de ‘normale’ positie stond. De asymmetrie waarvoor Zlatan ooit een uitleg had: “De ochtend voor de titelmatch tegen Lyon (in 2013, red.) stond de wenkbrauw al omhoog. Omdat hij nerveus was. Ik had dat nog nooit gezien. Dus vroeg ik hem: ‘Carlo, geloof jij in God?’ Hij antwoordde ‘ja’, dus stelde ik hem gerust: ‘Dat is goed, want jij gelooft dan in mij.’ De wenkbrauw ging nog meer omhoog. ‘Ibra, je bent een klootzak’, was zijn respons.”

De zenuwen in Napoli staan gespannen. In principe hebben de Italianen aan een punt tegen Genk genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League, maar de tegenvallende resultaten in de Serie A en de clash tussen spelers en voorzitter, waarin Ancelotti (60) geen partij koos, achtervolgen hem. De echo’s in de wandelgangen vertellen dat Gennaro Gattuso klaar zit om zijn job over te nemen bij verlies.

4
EPA

Divafluisteraar

“Maak je maar geen zorgen”, zei Ancelotti. “Mijn koffer staat altijd klaar. Als trainer kan je die nooit uitpakken. Het maakt me niet bang. Ik ben voorbereid. Ik heb ervaring.” In zijn loopbaan heeft de Italiaan, drie keer winnaar van de Champions League en een van de succesvolste trainers van de 21ste eeuw, genoeg kolerieke en ongeduldige baasjes boven zich gehad.

Luciano Moggi bij Juventus. Berlusconi en Adriano Galliani bij Milan. Abramovich bij Chelsea. De Qatarese bonzen bij PSG. Pérez bij Real. Hoeness en co bij Bayern. Nu de gek De Laurentiis. Ondanks hun grillen heeft Ancelotti zichzelf nooit verloochend. De stille, kalme en empathische leider, die zijn spelers in de eerste plaats als mensen behandelt. Die met grapjes de boel probeert te ontmijnen - zie ook het lachtafereel met Mertens op training.

De divafluisteraar die zijn sterren weet te bespelen. Die van zijn groep in de eerste plaats een familie maakt en hen probeert te beschermen tegen de presidentiële ruis. In Napels heeft vooral zijn voorzitter veel kapot gemaakt. Straks volgt ongetwijfeld het verwijt dat hij te dicht bij de spelers stond. De rustbrenger vertrekt zelden met slaande deuren. “Blijf nederig, blijf jezelf”, laat hij optekenen in zijn businesshandleiding ‘Quiet leadership’, over het winnen van harten, zieltjes en matchen. Er is immers altijd iemand die, los van je talent, klaarstaat om je te ontslaan.

4
Action Images via Reuters
4
AP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer