Hooligan AS Roma vuurde schot af dat Napoli-fan levensgevaarlijk trof

De Napoli-fan die gisteren in Rome voor de finale van de Coppa Italia tegen Fiorentina door een kogel werd getroffen, ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De man werd geraakt in de borststreek en de kogel, die van dichtbij werd afgevuurd, drong door tot aan zijn wervelkolom. Het slachtoffer heeft heel veel bloed verloren en onderging al enkele spoedoperaties. De dader is een hooligan van AS Roma. De 48-jarige man is opgepakt en wordt aangeklaagd voor poging tot moord. Door het zware incident begon de bekerfinale met grote vertraging. Napoli won met 3-1, Dries Mertens scoorde de derde goal.

Er heerst nog grote onduidelijkheid over wat er juist gebeurd is bij de mogelijk dodelijke schietpartij gisteren in het centrum van Rome. Volgens de eerste reconstructies reden twee supporters van Napoli met hun auto door de straten Rome, toen ze in de buurt van Tor di Quinto werden omsingeld door hooligans. Die hooligans behoren wellicht tot de harde kern van AS Roma. De twee supporters van Napoli zijn dan uit hun auto gestapt en dan begon om nog onduidelijke redenen de schietpartij in de buurt van een tuincentrum.

Berucht lid harde kern AS Roma
De schutter van het mogelijk dodelijke schot is wellicht de eigenaar, of minstens iemand die er werkt, van dat tuincentrum. De man, Danilo De Santis, werd aangehouden. Het pistool dat gebruikt werd bij de schietpartij werd al teruggevonden. Danilo De Santis is een berucht lid van de harde kern van AS Roma. Na de schietpartij werd hij zelf aangevallen door supporters en tegen het hoofd getrapt.

Afkomstig uit Napels
Bij de schietpartij werden beide Napoli-supporters geraakt. Een supporter werd geraakt aan de rechterhand en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. De andere, de 30-jarige Ciro Esposito, is er veel erger aan toe. Hij werd geraakt in de borststreek en moest er plaatse gereanimeerd worden. De kogel, die van dichtbij werd afgevuurd, drong diep door in zijn lichaam en raakte zelfs zijn ruggengraat. Hij werd overgebracht naar het bekende Gemelli-ziekenhuis waar hij vannacht al een spoedoperatie onderging. De man heeft heel veel bloed verloren en zijn toestand blijft extreem ernstig. Beide supporters van Napoli zijn afkomstig van Secondigliano, een buitenwijk van Napoli.

Drie pistes
Het motief van de schietpartij is nog onduidelijk, al lijkt de piste van een afrekening onwaarschijnlijk en zou het wel degelijk om supportersgeweld gaan. Na het opnemen van de getuigenverklaringen blijven er drie pistes over: een eerste is dat de Napoli-supporters een Roma-hooligan met veel tatoeages herkend hadden en aanvielen. Daarop zou de man geschoten hebben. Volgens de politie is het ook mogelijk dat de Roma-hooligan eerst geschoten heeft en dat hij dan werd aangevallen. Een derde piste is dat een Roma-hooligan omsingeld was en dat een andere hooligan tussengekomen is en geschoten heeft.

Rellen 2004
De dader moest ook verzorgd worden in het ziekenhuis. Hij werd daar al ondervraagd en onder aanhouding geplaatst. Volgens de politie zijn er genoeg aanwijzingen dat Danilo De Santis wel degelijk geschoten heeft. De man was tien jaar geleden al betroken bij rellen die de derby Lazio-Roma stillegden. Bij die rellen kwam een jongetje om het leven na een aanrijding door een politiewagen.

Aartsvijanden
In totaal raakten bij het supportersgeweld gisteren tien personen gewond. De supporters van Fiorentina zouden niet betrokken zijn geweest bij de rellen voor de bekerfinale, maar er waren zeker wel hooligans van zowel AS Roma als Lazio geïnfiltreerd in de gevechten. AS Roma en Napoli zijn aartsvijanden in het hooliganmilieu, terwijl die van Lazio op gespannen voet met die van Fiorentina leven. Zo kwam het gisteren in Rome tot zware rellen tussen supporters onderling en met de oproerpolitie. Deze zware incidenten zijn een nieuwe zwarte bladzijde voor het Italiaanse voetbal dat de voorbije jaren en decennia al heel hard getroffen werd door voetbalgeweld.

4
EPA
4
EPA
4
EPA
4
EPA

Italië geschokt

 De balans van de Italiaanse bekerfinale tussen Napoli en Fiorentina (3-1) schokt Italië. 'Wat een schande', kopte de Corriere dello Sport. 'Schoten in Rome, het voetbal besmeurd met bloed. Wat een nachtmerrie', becommentarieerde de Gazzetta dello Sport de door incidenten omgeven wedstrijd. Tenminste tien mensen raakten gewond; drie van hen - Napoli-aanhangers - door kogels, vermoedelijk afgevuurd door fans van AS Roma. Een 30-jarig slachtoffer vecht voor zijn leven. "Het voetbal is het slachtoffer van deze situatie. De 'Ultra's' gebruiken de stadions om hun macht te tonen", zei Giancarlo Abete, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC.

Burgemeester
Burgemeester Ignazio Marino noemde de voorvallen in zijn stad "beschamend en onaanvaardbaar'. Het Italiaanse voetbal kampt al jaren met supportersgeweld waarvoor tot dusverre geen oplossing is gevonden. "Er moet nu iets gedaan worden. Dit mag nooit meer gebeuren", sprak Senaatsvoorzitter Pietro Grasso, aanwezig bij de finale in Stadio Olimpico. "Een voetbalwedstrijd mag niet ontaarden in een bende-oorlog."

Lees meer