4 Thierry Henry knielde voor 8 minuten en 46 seconden.
Montreal Impact/Twitter Thierry Henry knielde voor 8 minuten en 46 seconden.

Krachtig gebaar: Thierry Henry knielt 8 minuten en 46 seconden tijdens match om Black Lives Matter-acties te steunen

Een actie die de wereld rondgaat. Thierry Henry (42) pakte tijdens het duel tussen zijn Montreal Impact en New England Revolution uit met een krachtig gebaar. De ex-spits en voormalige assistent bij de Rode Duivels knielde tijdens het begin van de match 8 minuten en 46 seconden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 46-jarige Amerikaan George Floyd overleed op 25 mei in Minneapolis nadat een politieagent zijn knie 8 minuten en 46 seconden in de nek van Floyd had geplant toen die geboeid op de grond lag. Zijn tragische dood ontlokte een golf van protest tegen racisme en politiegeweld over de hele wereld.

Henry stak ook zijn rechtervuist in de lucht en hij droeg een zwart t-shirt met het opschrift ‘Black Lives Matter.' in gouden letters. “Ik zat inderdaad 8 minuten en 46 seconden neer. Ik denk dat jullie wel weten waarom. Het was mijn manier om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Veel meer uitleg is er niet nodig, denk ik”, zei Henry na de match, die Montreal met 0-1 verloor. 

Ook spelers doen mee

Voor de aftrap gingen ook de spelers van beide ploegen op één knie zitten. En dat was zeker niet de eerste actie deze week. Woensdag, voor aanvang van de eerste wedstrijd sinds de corona-onderbreking, protesteerden ook al tientallen spelers tegen racisme en discriminatie. 

De voetballers betraden het veld in zwarte T-shirts, met daarop teksten als ‘Black and proud’ en ‘Silence is violence’. Op hun eveneens zwarte mondkapjes stond ‘Black Lives Matter’. De spelers stelden zich in groepjes per club op en staken één voor één hun rechterhand, in een zwarte handschoen, omhoog, en dat eveneens gedurende 8 minuten en 46 seconden.

4
AP
4 == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Henry geeft kort uitleg bij zijn actie:

4 Thierry Henry knielde voor George Floyd en de Black Lives Matter-beweging.
Twitter Thierry Henry knielde voor George Floyd en de Black Lives Matter-beweging.

Lees ook:

Major League Soccer van start met krachtig signaal tegen racisme, maar ook vrees voor coronavirus

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Gielen

    Henry was een fantastische spits en nu blijkt hij ook een fantastische mens te zijn.

  • Kevin Vermeir

    Een werknemer van een sector die teert en gedijt op mensenhandel en uitbuiting gaat dit juist aanklagen? Echt geloofwaardig?

Lees meer