4
Photo News

Ondanks lening van 200 miljoen euro dreigt catastrofe voor Franse voetbal

Het Franse betaalde voetbal krijgt een lening van ruim 200 miljoen euro om de coronacrisis te boven te komen. Maar het is maar zeer de vraag of die lening juridisch gerechtvaardigd is én of de meest noodlijdende clubs ervan profiteren. Meerdere grote clubs zouden op omvallen staan, schrijft de Franse onderzoeksite Mediapart.

De leden van de LFP, die de kampioenschappen in Frankrijk organiseert, vergaderden gisteren. Daar werd formeel ingestemd met het afsluiten van een lening van 224,5 miljoen euro waarvoor de staat garant staat. Met dat bedrag moeten de verliezen worden gecompenseerd van de tv-rechten. Sinds maart ligt het Franse voetbal stil en worden er dus geen wedstrijden meer uitgezonden. Zendgemachtigde Canal+ weigerde daarom betalingen te doen, wat de clubs ruim 200 miljoen aan inkomsten scheelt.

Eind juni staan de clubs uit de Eerste Liga op een tekort van 438 miljoen euro, berekende de LFP

Mediapart

Maar uit de LFP-stukken die Mediapart inzag en nu naar buiten brengt blijkt dat de financiële problemen veel groter zijn. De LFP zou een ‘te optimistisch’ beeld schetsen. Sommige clubs stonden al flink in het rood en de schade door corona is veel groter dan alleen die van gemiste tv-rechten. “Meerdere clubs staan aan de rand van een faillissement, zoals Marseille, Bordeaux en Saint-Étienne”, schrijft Mediapart. “In het seizoen 2018-2019 bedroegen de opgetelde verliezen van de clubs 160 miljoen euro.”

4 Marseille-president Jacques-Henri Eyraud.
AFP Marseille-president Jacques-Henri Eyraud.

Geen inkomsten

De coronacrisis verergert dat nog. Niet alleen vielen tv-inkomsten weg, ook reclamegelden, inkomsten uit kaartverkoop en transfersommen bleven uit. “Eind juni staan de clubs uit de Eerste Liga op een tekort van 438 miljoen euro, berekende de LFP”, schrijft Mediapart, dat op haar site ook de vertrouwelijke stukken, tabellen en cijfers van de competitie publiceert.

De lening die nu wordt afgesloten is officieel bedoeld om ‘de financiële consequenties van de coronacrisis’ op te vangen, staat in de documenten. Maar in werkelijkheid is het bedrag van 200 miljoen dus te laag. En het geld komt vooral terecht bij de clubs die het meest lijden onder de niet uitbetaalde tv-rechten, schrijft Mediapart. “Dat zijn niet altijd de clubs die ook de grootste problemen hebben.”Paris Saint-Germain, dat juist niet in het rood staat, krijgt bijvoorbeeld het grootste bedrag. “Het doel van de lening is om de ‘foot-business’ te redden, niet om clubs te redden.”

4
AFP

Lening wel rechtmatig?

De onderzoeksjournalisten van de site vragen zich ook af of de lening wel rechtmatig is. De officiële door de staat gegarandeerde leningen (PGE’s) zijn er alleen voor bedrijven met liquiditeitsproblemen. Maar de Franse voetballiga heeft zelf geen problemen: ze sluit de lening af voor de clubs. “En tien van die clubs hebben ook zelf nog eens zo’n PGE afgesloten.”

De onthullingen van Mediapart komen bovenop de kritiek die er eerder al was op spelers. In april werd een akkoord gesloten over het ‘uitstel’ van salarisbetalingen. Voetballers in de Franse competitie zouden nu 20 tot 50 procent van hun salaris inleveren, wat de clubs dan later – in betere tijden – alsnog zouden uitbetalen. Begin mei werd bekend dat de helft van de clubs nog steeds niet tot concrete afspraken met spelers was gekomen.

Lees ook: 

Franse regering trekt streep door Ligue 1: chaos dreigt

4 Icardi en Neymar van PSG.
Photo News Icardi en Neymar van PSG.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joseph Leysen

    Saneren. Op die manier zullen de competities tenminste eerlijker verlopen. Belastingsgeld dient niet om dergelijke uitzonderlijk hoge lonen te betalen.

  • luc verriest

    De exuberante bedragen die in het huidige voetbal omgaan, getuigen van weinig economische realiteitszin van de managers van de clubs. Om hun "bedrijven" te redden, zullen ze moeten doen zoals elk bedrijf in crisistijden, snoeien in de kosten, in de lonen, in de investeringen. Dit zou een voorwaarde dienen te zijn vooraleer enige subsidie vanuit de Staat te ontvangen. Niet de belastingbetaler moet hun crisis oplossen, maar wel het management van de clubs!

Lees meer