2
AP

Nieuwe rel rond voorzitter van Wigan

Voorzitter Dave Whelan van de Engelse voetbalclub Wigan Athletic heeft opnieuw voor opschudding gezorgd met een beledigende opmerking over Chinezen in een interview. Hij lag al onder vuur omdat hij Chinezen onlangs 'spleetogen' noemde. Ook zei hij dat Joden alleen maar aan geld denken.

In een interview met The Jewish Telegraph biedt de 78-jarige Whelan zijn excuses aan. Hij probeert uit te leggen waarom hij het woord 'chink' ('spleetoog') in de mond nam. "Toen ik opgroeide noemden we Chinezen 'chingalings'. Dat was niet vervelend bedoeld." Volgens hem namen de Chinezen in Wigan er ook helemaal geen aanstoot aan.

Daar is belangengroep The British Chinese Project het niet mee eens. De organisatie vindt dat Whelan niet namens de Chinese gemeenschap mag bepalen wat wel en niet aanstootgevend is en wijst erop dat een belediging als 'chingaling' nare associaties oproept met raciaal geweld.

Voetbalbond FA heeft een onderzoek ingesteld naar de eerdere beledigende opmerkingen van Whelan. In dat interview nam Whelan het op voor de omstreden manager Malky Mackay, die hij onlangs aanstelde. Mackay zou als manager van Cardiff City racistische en antisemitische mails hebben rondgestuurd.

2
Archieffoto Whelan (R). EPA

Lees meer