7 In café 'Zur Sonne' volgen zo'n 35 fans van Dortmund de wedstrijd tegen Schalke op tv. "Normaal zit het hier stampvol met 200 man."
In café 'Zur Sonne' volgen zo'n 35 fans van Dortmund de wedstrijd tegen Schalke op tv. "Normaal zit het hier stampvol met 200 man."

Exclusief voor abonnees

Onze reporters waren bij de herstart van de Bundesliga: “Ieder juicht aan zijn tafel, niemand pakt elkaar vast. Nee, zo is voetbal maar niets”

In Duitsland voetballen ze weer. Onze reporters volgden de Revierderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 ter plekke, samen met de supporters van de aartsrivalen. Plezant werd het niet. “Das Gefühl fehlt. Het gevoel ontbreekt. In plaats van een derby voelde dit als een voorbereidingsmatch op het nieuwe seizoen. Voetbal zonder publiek is ‘Scheisse’.”

Welkom in Dortmund. Welkom in de meest voetbalgekke stad van de hele wereld. Geen enkel ander voetbalstadion telt gemiddeld zo veel toeschouwers als het Signal Iduna Park. Of hun ploeg nu tweede of laatste staat: ruim 81.000 BVB-fans zijn hier tweewekelijks op post. Immer ausverkauft. In het kampioenenjaar 2011 ontving de club voor de laatste thuismatch – hou u vast – 400.000 ticketaanvragen. In de hele stad woont er 570.000 man.

Maar van al die voetbalgekte is er zaterdag helemaal niets te merken. Nochtans wordt hier, net als in vijf andere Duitse steden, vandaag gevoetbald. Door het coronavirus liggen bijna overal ter wereld professionele sportcompetities stil en werd onze Jupiler Pro League zelfs definitief stopgezet, maar in Duitsland beginnen ze er opnieuw aan. Achter gesloten deuren weliswaar. Een Geisterspiel, zoals onze oosterburen het zo mooi noemen. Een spookmatch.

Een uur en een kwart voor de wedstrijd arriveren niet één maar twee spelersbussen van Schalke 04, de tegenstander van vandaag. Van ver komen ze niet: Gelsenkirchen ligt dertig kilometer verderop. Schalke en Borussia zijn aartsrivalen. Als Antwerp en Beerschot, maar dan vele malen groter. Vandaag gebeurt het ondenkbare: de bussen van Schalke kunnen het stadion binnenrijden zonder ook maar één bierdouche te moeten doorstaan. Op een vijftigtal journalisten na staat niemand de spelers op te wachten. Helemaal bevreemdend wordt het wanneer ook de bussen van de thuisploeg komen aanrijden. Normaal is er geen doorkomen aan tussen de duizenden fans die op de brede laan rond het stadion postvatten, maar nu is het muisstil. Enkel het geronk van de motoren en het geklik van tientallen camera’s doorbreken de doodse stilte. Het doet denken aan een lijkstoet na een nationale ramp: een colonne van tientallen lijkwagens met daarin gerepatrieerde lichamen, op weg naar hun laatste bestemming. Een macabere vergelijking, maar dit tafereel voelt net zo akelig aan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan De Vos

    Neem een voorstel aan Duitsland, steeds maar kritiek geven ! Op dit ogenblik is het de enige optie ! (Ze hadden dit ook in België moeten doen, veel eerlijker)

  • Walter Kennes

    Niet aanraken? Ik heb de beelden gezien op studio sport in Holland. Er werd wel degelijk geknuffeld en gezoend in de cafés bij elk doelpunt!

Lees meer