7
Photo News
MCI
MCI
1
0
LEI
LEI
MCI
LEI

Afscheid van Man City met een titel? Kompany laat tranen de vrije loop tijdens ereronde

Een streep in de bovenste hoek zoals je ze hem nooit hebt zien maken. Een bevrijdende treffer op een moment dat Man City bibberde. Net als in 2012 verloste Vincent Kompany (33) zijn elftal in de laatste rechte lijn naar de titel. Aanvoerder, leider, legende. Met tranen in de ogen deed hij zijn ereronde. Is er een afscheid nabij? “Na de FA Cupfinale nemen we een beslissing”, zegt trainer Pep Guardiola. “Bij een biertje.”

Zou het zijn laatste in het Etihad-Stadion kunnen zijn geweest - op die testimonial in september na? Met vochtige ogen nam Vincent Kompany de ovatie in ontvangst, kinderen Kai, Sienna en Caleb achter hem aan. De ereronde na de laatste thuismatch van Man City was er een met veel emo. Zelfs zijn aanvoerder verloor zijn koel. Een afscheid met een bang. Zou het? Op de achtergrond speelde ‘Here’s to you Vincent Kompany, City loves you more than you will know’. De liefde zal blijven. Ook als er na dit geen seizoen meer bijkomt. 

Kompany hield zich op de vlakte : “Ik speel elke match alsof ze mijn laatste is. Ik weet niet of dit mijn laatste (bij City) was. Ik stop niet. Ik wil voetballen. Nothing is written in stone. Niets is in steen geschreven. Als je over emoties praat, neem je verscheidene scenario’s in overweging. Als dit mijn laatste was, dan heb ik me wel laten gelden.” Over een contract, zo heet het op City, is er momenteel nog geen beslissing genomen. 

7
AFP

Vijftigduizenden toeschouwers staarden bewonderend naar het scherm. Mondjes vielen open. Letterlijk. Vincent Kompany had de bal aan de voet, twijfelde, zette nog een pas en haalden dan verwoestend uit met zijn rechter. Streep met de wreef in de bovenhoek. Een goal van de magnitude als die in 2012 tegen Man United, ook toen in een nek-aan-nekrace in de titel. Deze was – eerlijk gezegd - veel mooier. Een doelpunt dat je Kompany zelden hebt zien maken - de laatste keer dat hij scoorde van buiten de zestien was in 2007 met Hamburg tegen Brann.

 In de hoek gooide hij zich op de poep. Uitgelaten als een kind. Je moet het hem aangeven: zonder een laatste gevecht geeft Kompany niet op. Straat-strijder. Aan zijn fysieke paraatheid en bedrijfszekerheid is de voorbije seizoenen terecht getwijfeld. Het ene kwaaltje volgde het andere, maar ondanks de frustratie ging hij, als de ontgoocheling was doorgespoeld, het gevecht met het eigen lichaam aan. Tientallen littekens staan er in het spierweefsel. 

7
Photo News

Deels door eigen toedoen – Kompany kent geen rem. Dokters op smartphones hebben het eind van zijn loopbaan al meermaals aangekondigd, maar hij wist wel beter. Voetballen doet hij tegenwoordig van dag tot dag. Hopend op dat ene moment zoals gisteren. Ze nemen het hem niet meer af. Aanvoerder was hij al in Manchester, publiekslieveling ook. Straks ook voorzitter zeker? Rond zijn aflopende contract is het de voorbije maand erg stil geworden. De twijfel. Man City zijn ze niet zeker of ze een meubelstuk met zijn staat van verdiensten, zijn leiderskwaliteiten, koelbloedigheid en charisma zomaar los zouden laten. De afwegingen: pro en contra. Voorlopig dus no deal.

7
Action Images via Reuters

Kompany had de handen vol voor de aftrap. Met kroost op en aan de arm stapte hij als het eerste het veld op. Evenzeer had hij de handen vol erna tegen een counterend Leicester. Met Jamie Vardy en James Maddison – een fantastisch block en een veel te late, roekeloze tackle als bewijs. Kasper Schmeichel hield Sergio Agüero tot twee keer toe met een fantastische reflex van de opener. Toen zag Kompany dat gaatje. En over de grote misser van Kelechi, ex-speler van Man City, hebben de Liverpoolfans wellicht het laatste nog niet gezegd.

7
Photo News

‘Here’s to you Vincent Kompany’ ging in overdrive. Na de partij besprongen alle ploegmaats hem, Agüero jende hem door te zeggen dat hij vooral niet had mogen trappen, Pep Guardiola vielen hem in de armen - hij staat in het krijt. Tijdens de ereronde werden de emoties hem te veel. Volgende week zondag kan hij zijn vierde kampioensbeker de lucht in hijsen.

Afscheid van City met een titel? Ooit kwam de directie na het seizoen terug op de beslissing om Yaya Toure geen nieuw contract te geven. Er is nog tijd voor een U-turn. Guardiola: “We hebben met zijn agent en hem gesproken. Drie weken geleden met hem gepraat. Een maand geleden. Twee of drie keer. We gaan samen een pint drinken en zullen na de FA Cupfinale een beslissing nemen die het beste is voor hem en voor de club.”

7
REUTERS
7
REUTERS

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alysea Brabori

    Alle allemaal dit onthouden dan naar volgend seizoen als hij is 1 minder match heeft met RSCA niet allemaal gaan bleiten eh, denk aan wat je hier schreef :D

  • Ivan Emmerechts

    Alsof hij, die hier ZO dikwijls zonder reden werd afgebroken, nog voor eenmaal zijn afbrekers de mond wou snoeren.Here's to you, Vincent Kompany, Belgium loves you more than you will know !!!!!!

Lees meer