6
AFP

De Bruyne verlost Man City tegen Sheffield United met assist, met hulp van ref, én goal

Een gat in de lucht. Een recuperatie en een assist. En daarbovenop een doelpunt. Topprestatie in de cijfertjes, minder over de gehele lijn. Kevin De Bruyne sluit zijn 2019 in stijl af. Als matchwinnaar tegen Sheffield United. Drijvende kracht achter de 100ste zege van zijn trainer, Pep Guardiola, in de Premier League.

Hij schopt graag tegen schenen. Mino Raiola noemde Paul Pogba vorige week in een interview met The Telegraph zonder blikken of blozen ‘de beste middenvelder ter wereld’. De bekende zaakwaarnemer is een gewiekst verkoper. Van eigen waar, voor eigen portefeuille. De marketing-makelaar.

In het blauwe gedeelte van Manchester lachten ze in hun vuistje. Pogba is dit seizoen nergens geweest, daarbij niet geholpen door blessures. Het weerhield Raiola niet de straffe slogan te lanceren. Eigen kind, schoon kind.

6 Paul Pogba.
AFP Paul Pogba.

In de eindejaarlijstjes voor 2019 is in de top tien nergens plaats voor Pogba, maar ook voor Kevin De Bruyne is het schrapen. Dertiende in de Ballon d’Or, twaalfde in de top 100 van The Guardian, op één na beste middenvelder in de top 100 van ESPN na Bernardo Silva, op stek acht in die van maandblad Four-Four-Two.

Op pure klasse hoort hij altijd bij de beste tien, maar er valt iets te zeggen voor het oordeel van de collega’s. De Bruyne speelde in de eerste helft van 2019 slechts drie keer 90 minuten. Zijn vijf maanden van stop en start. Hij miste 8 weken door twee hamstringblessures en had na twee kniekwetsuren tijd om weer onder stoom te raken.

Referenda

Hij had zijn (beperkte) aandeel in de rush naar een tweede titel op rij, maar de perceptie vertelde vooral dat Man City het zonder zijn beste speler had gedaan. Liverpool triomfeerde in de Champions League. Met twee goals en drie assists eind mei 2019 had De Bruyne bovendien cijfermatig weinig in te brengen.

Op het moment dat in alle referenda werd gestemd, tussen oktober en november, was De Bruyne na een straffe start met 9 assists in de stats stilgevallen. Man City zwalpte. Liverpool domineerde. De Bruyne leed onder het gekrassel van en het blessureleed bij zijn ploegmaats. Goeie wil en passes ten spijt.

6 Sheffield United-manager Chris Wilder met felicitaties voor De Bruyne.
Photo News Sheffield United-manager Chris Wilder met felicitaties voor De Bruyne.

Vorig weekend, na de demonstratie tegen Leicester, noemde ex-speler Gary Lineker De Bruyne in Match of the Day de beste middenvelder ter wereld. Een statement waartegen op dit moment weinig in te brengen valt, gezien de vorm van ‘KDB’. Met Arsenal (waar hij het in zijn eentje deed) en Leicester (waar hij het met zijn team deed) als schoolvoorbeelden. In de Premier League is er geen betere. In de vier andere grote competities haalt er niemand zijn cijfers, niet qua assists, aantal gecreëerde mogelijkheden of grote kansen. Le maître-passeur.

Tegen Wolves (nederlaag) vrijdag zette hij er nog een assist achter zijn naam bij, zondagavond tegen Sheffield United opnieuw. De teller staat op twaalf assists, zeven goals. Zijn strafste seizoenshelft ooit. Daar veranderde die eerste mindere helft tegen Sheffield weinig aan. Veel balverlies, een gat in de lucht. De vermoeidheid zeker? Zou Pep Guardiola, die Engeland over zich heen kreeg voor de vroege wissel tegen Wolves, het dan toch goed hebben gezien? Ondanks die onverwachte nederlaag?

6
Photo News

Weer te vroeg gepiekt?

Als De Bruyne maar weer niet te vroeg heeft gepiekt. In 2017-2018, zijn beste seizoen tot nu toe, was hij van augustus tot februari onhoudbaar. Alleen in money time, toen de individuele prijzen werden uitgedeeld, had Mo Salah het momentum aan zijn zij. Meer goals en de vernedering van City in de Champions League. Profspelers, specialisten en journalisten kozen allemaal de kant van de smaakmaker van Liverpool. Een nederlaag die Guardiola nog altijd niet heeft verteerd, zo zei zijn trainer vorig weekend. “Kevin de beste in 2017-2018? Nee, dat was toch Salah?”, zei hij met de nodige ironie. Punt gemaakt. “Tuurlijk was Kevin toen de beste.”

6
Photo News

In de ogen van Pep is er maar één beter, constanter en creatiever dan De Bruyne. Lionel M. is zijn naam, misschien wel de beste ooit.

De op een na beste bezorgde zijn trainer zijn honderdste zege in de Premier League. Nooit bereikte iemand dat aantal zo snel als hij – na 134 matchen. 

6
Photo News
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marion vermoet

    De Bruyne is de beste Belg,scoort,assist,groot loopvermogen en dan nog Hazzard als beste Belg verkiezen op basis waarvan dan? Heb het reeds meerdere malen verteld,pak eens pen en papier en maak eens een analyse van een wedstrijd,je gaat versteld staan!

  • Roger Deprez

    Hij is de speler van het middenveld assist en score het maakt niet voor hem uit, waarom Pep hem vervangen heeft vrijdag is een raadsel. Op dit ogenblik is City zonder Kevin een gewone middenmoter.

Lees meer