6 John Terry Bjorn Engels Aston Villa
RV John Terry Bjorn Engels Aston Villa

Hoe Chelsea-legende John Terry van Bjorn Engels een topper probeert te maken

“Well done”, fluisterde John Terry hem op een lieve toon in, tikje tegen het achterste inbegrepen. Bemoedigende woorden voor zijn pupil na een bevredigend debuut. Björn Engels (24) steelt bij Aston Villa met oren en ogen. Genietend onder de vleugels van één van de beste verdedigers van zijn generatie.

Een imago zegt niet alles. John Terry sleurt duistere episodes uit zijn privéleven met zich mee, maar in een kleedkamer kijken ze doorgaans naar hem. Een groepsmens die graag zijn ervaringen deelt. Behulpzame gast. Eden Hazard noemt hem de beste aanvoerder ter wereld, de beste die hij tot nu toe in zijn carrière is tegengekomen.

Hazard: “John Terry is een geboren leider. Hij is er voor jou. Hij moedigt je aan. Hij schreeuwt. Hij complimenteert. Als je slecht gespeeld hebt, is hij diegene die met je komt praten en je er weer opmontert. Hij vindt altijd de juiste woorden op het juiste moment.”

Een uitspraak die Björn Engels sinds kort mee onderschrijft. Het zit hem in de kleine gestes, weet ook hij. Zaterdag in het Tottenhamstadion wandelde Terry, sinds een jaar assistent-trainer bij Aston Villa, achter onze landgenoot door. Hij gaf hem een tikje tegen het achterste om zijn aandacht te wekken en fluisterde hem met zijn zachte stem in: “Well done, goed gedaan, goeie match.”

6 Engels vocht enkele stevige duels uit met Harry Kane.
Photo News Engels vocht enkele stevige duels uit met Harry Kane.

Je zag Engels prompt nog enkele centimeters groeien na zijn bemoedigend debuut in de Premier League. Een leerling die aan de lippen hangt van zijn leraar, één van de beste verdedigers van het afgelopen decennium, boegbeeld van Chelsea, Champions en Europa Leaguewinnaar, vijfvoudig Engels kampioen en FA Cupwinnaar en ex-aanvoerder van de Engelse nationale ploeg. Die Terry. Een goeie maand traint Engels nu onder zijn vleugels. Als diehard Premier Leaguefan – Arsenalabonnee – leeft hij zijn droom.

Bijsturing

“Ik krijg veel vertrouwen van de trainer”, vertelt Engels. “Maar ook van Terry. Ongelooflijk, hè. Toen ik arriveerde, had ik een beetje schrik. Je kijkt ernaar op: zo’n legend. Je verwacht dat die op een trainingsveld stapte met een attitude van ‘wie ben jij’, maar hij is totaal niet neerbuigend. Volledig het tegenovergestelde zelfs.”

6 Hier in duel met Toby Alderweireld.
AFP Hier in duel met Toby Alderweireld.

“Jij kent mij ook. Ik heb altijd naar de Premier League opgekeken en dat je dan met zo iemand dagelijks op het trainingsveld staat en na de oefensessie ook regelmatig samenzit voor individuele bijsturing. Fantastisch, toch? We hebben samen clips van mijn vorige clubs bestudeerd, van matchen in de voorbereiding. Ik kan me geen betere mentor indenken. Als je naar de legendarische verdedigers in de Premier League kijkt, is het hij en misschien nog een paar van Man United – Rio Ferdinand. Als je daarvan mag leren. De ideale gids in een nieuwe competitie.”

“Het zijn de details die een verschil kunnen maken. Een voorbeeld: als ik terugkeer in positie moet ik niet zijwaarts lopen, maar wel met een andere looppas zodat ik meer overzicht heb over het spel. In de tweede helft kwam er een voorzet waar Harry Kane direct kwam leunen. Als ik anders zou hebben gelopen, zou ik die nog heb kunnen afblokken. ’t Zijn die tips waarmee ik kan groeien als verdediger.”

6
AP

Bournemouth in 2016

Dat doet Engels nu in een grote serre. Een waar de wereld af en toe mee gluurt. Tenzij die schaarse momenten in de Champions League, toen hij Lionel Messi neutraliseerde, zagen zijn prestaties bij Oympiakos amper licht – het Griekse gekkenhuis was ook niet zijn verstandigste carrièrekeuze. Bij Stade Reims speelde hij ver van alle camera’s een sterk seizoen. “De Premier League is dé competitie, hè. Het is niet voor niets dat ik al twee tot drie jaar hier naartoe wil. Dat moment is me afgepakt toen ik nog bij Club Brugge zat.”

In 2016 stond Bournemouth aan de deur, maar Club hield het been stijf – een weigering die nog een tijdje bleef nazinderen. Bij Reims stond er een clausule in zijn contract en was er een mondeling afspraak dat hij bij interesse uit de Premier League mocht gaan. Alles in functie van de droom. “In juli kwam de kans opnieuw. Die wilde ik niet laten liggen. De trainer, Dean Smith, wilde mij er absoluut bij. Ik arriveerde op een ideaal moment. Het was even aanpassen aan het niveau. Alles is pittiger, sneller en intenser, maar met Tyrone Mings, onze andere verdediger, had ik vrij snel een klik.”

6
Action Images via Reuters

Rode Duivels

Het was er zaterdag aan te zien. Mings als uitblinker, Engels als zijn adjudant. Pas in het slot plooiden ze voor Harry Kane en co. Geen schande tegen een Championsleaguefinalist. “Dit is genieten. Voor wedstrijden als deze kom je naar hier. Ik ben echt blij, ook al verliezen we. Vooral omdat ik het gevoel heb dat deze competitie me wel kan liggen. Een leuk gevoel.”

Ook de bondscoach, die de voorbije drie jaar nooit contact zocht, ziet het graag gebeuren. Eerst al het positieve van Tottenham bevestigen. Ondertussen wijst Terry hem verder de weg en maakt hem nog enkele centimeters groter. Well done.

6
Photo News

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Allard Emile

    Engels een topspeler?? Hij mag nog niet de schoenen van een Kompany poetsen! Totaal overroepen speler!

  • Collewaert Theo

    Natrappen naar Club, maar het was hijzelf toch die zijn contra t had getekend. Zielige reactie van overroepen speler

Lees meer