3 CWilfried Zaha.
AP CWilfried Zaha.

Palace-aanvaller Zaha, nadat 12-jarige hem racistische berichten stuurde via Instagram: “Genoeg is genoeg. Er is actie nodig”

Crystal Palace-aanvaller Wilfried Zaha zegt dat er actie nodig is om het racismeprobleem écht aan te pakken. “Verontwaardiging volstaat niet”, schrijft de Ivoriaanse international op Twitter. Afgelopen weekend deelde Zaha screenshots met racistische verwensingen die hij kreeg via Instagram. Een jongen van twaalf jaar werd als dader ontmaskerd. 

“Ik wil iedereen bedanken voor de steun”, begint Zaha zijn statement. “Ik wil ook de politie van de West Midlands bedanken voor hun snelle werk. Mensen moeten begrijpen dat, hoe oud je ook bent, je gedrag en woorden gevolgen hebben en dat je je niet kan verschuilen achter een account op een sociaalnetwerksite.”

Het is belangrijk dat dergelijke platformen gebruikt worden zoals gisteren en dat soortgelijke individuen opgespoord en verbannen worden, vindt Zaha. “Het is zeker niet de eerste keer dat ik dergelijke berichten ontvang en ik ben heus niet de enige voetballer die ze krijgt. Het gebeurt elke dag. Ik wil iedereen bedanken voor de liefde en de steun, maar genoeg is genoeg. Het volstaat niet om verontwaardigd te zijn en dan gewoon door te gaan met je leven. Het volstaat niet om #notoracism te zeggen. Er is actie en opvoeding nodig. Er moet verandering komen.”

3 Zaha.
AP Zaha.

Ook McGoldrick (Sheffield) geviseerd

Zaha was afgelopen weekend ook niet de enige speler uit de Premier League die racistische berichten in zijn inbox vond. David McGoldrick, aanvaller van Sheffield United, postte gisteravond op zijn instagramaccount een racistische scheldtirade van een onbekende. “2020 en dit is het leven”, schrijft de Ierse international, die zaterdag twee keer scoorde tegen Chelsea, erbij. Sheffield United laat weten zijn speler te steunen en er “alles aan te doen om de dader van deze schandelijke boodschap” te vinden. Daarvoor werkt de club samen met de politie. “Dit kan niet blijven duren. Er moet iets veranderen”, treden zij Zaha bij. 

3 Het bericht dat McGoldrick kreeg.
Instagram Het bericht dat McGoldrick kreeg.

Lees ook:

Primeur voor Christian Benteke: hij krijgt rood na laatste fluitsignaal

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer