15
PHOTO_NEWS

Swingend City en scorende Kompany sturen Chelsea met kater naar Londen (3-0)

Een zelden geziene explosie van vreugde was het toen de kopbal van uitblinker Vincent Kompany na 78 minuten tegen de touwen plofte. De kapitein vierde als een uitgelaten kind. Een schitterend beeld in een al even schitterende topper Manchester City-Chelsea. De Citizens waren heer en meester en lieten enkel in het vierde en vijfde kwartier even het gaspedaal los. 3-0, na goals van Agüero, Kompany en Fernandinho. Voor José Mourinho en een bedrijvige Eden Hazard een serieuze oorveeg. Thibaut Courtois was er door schorsing niet bij. Zijn vervanger Asmir Begovic keepte uitstekend. Jason Denayer, de vierde Belg, haalde deze keer de selectie niet.

Vijf punten verschil na twee speeldagen tussen de landskampioen en de grote uitdager. Een leuk begin van de Premier League is dat voor een op revanche belust City. Goesting hebben ze, grote goesting. Dat bewezen ze toen ze als uitgehongerde wolven uit de kleedkamer kwamen, klaar om hun prooi te verscheuren. Chelsea was klaar voor de slachtbank, maar bleef overeind. Met dank aan stand-in Begovic, een Bosnische doelman met grote kwaliteiten. Niet één, niet twee, maar wel drie keer hield hij kwelduivel Agüero van een vroege openingstreffer - David James zal tevreden zijn.

Net voorbij het halfuur dan toch gerechtigheid voor een indrukwekkend City. Agüero draaide wel erg makkelijk weg bij Gary Cahill en paste het leer uiterst precies in de verste hoek. De 2-0 was dichterbij dan de gelijkmaker, maar Mangala kon niet profiteren van een zeldzaam foutje van Begovic.

Bij die fase kreeg Cahill de vuisten van de Bosniër vol in het gelaat en even later liep een woedende Diego Costa tegen een elleboogstoot van Fernandinho. Enter Hughes & Hughes, de vervangers van de veelbesproken Eva Carneiro en (in mindere mate) Jon Fearn. Zij ontfermden zich onder luid applaus van de City-fans over de bloedende slachtoffers. De 'Eva'-gezangen rolden van de tribunes. Britse humor.

15
PHOTO_NEWS
15
EPA
15
GETTY
15
EPA
15
PHOTO_NEWS

Trefzekere Kompany
"Hazard bepaalt hoe goed Chelsea is", zei Kompany vooraf over deze topper. "Je zou bijna hopen dat hij eens een dagje diarree heeft, of zo." Diarree had Hazard niét. Hij was de enige veldspeler die bij Chelsea overeind bleef - toppers als Terry (bij de rust gewisseld om tactische redenen) en Ivanovic voetbalden bijvoorbeeld op lemen benen. Een paar goede (loop)acties in de as van het veld en ook af en toe dreigend voor doel. Het doelpunt bleef echter uit. De Rode Duivel trapte de gelijkmaker in de zeventigste minuut op Joe Hart. Een sleutelmoment.

Het verweer van Chelsea - met ook nog een afgekeurde goal van Ramires - in het vierde en vijfde kwartier was stevig, maar zou breken. Kompany rukte zich bij een hoekschop los van Ivanovic en kopte de 2-0 in doel. 'Vince The Prince' is goed aan het seizoen begonnen want ook vorige week op de openingsspeeldag uit bij West Bromwich Albion vond hij de weg naar de netten en hield zijn defensie de netten ongeschonden. Chelsea was van slag en even later zette Fernandinho met een stevig afstandsschot de 3-0 eindstand op het scorebord.

Chelsea mist dus zijn competitiestart en bengelt met 1 op 6 onderaan het klassement. Het is al van seizoen 1998-1999 geleden dat Chelsea niet kon vieren in één van zijn eerste twee matchen in de Premier League. Toen stond Gianluca Vialli aan het roer. Manchester City gaat dan weer met het maximum van de punten mee aan de leiding, een eerste plek die ze delen met Manchester United en het verrassende Leicester City.

De goal van Kompany vinden jullie HIER

15
GETTY
15
AP
15
AP
15
PHOTO_NEWS
15
PHOTO_NEWS
15
PHOTO_NEWS
15
GETTY
15
PHOTO_NEWS
15
PHOTO_NEWS

Lees meer