3 Robin Van Persie en Sir Alex Ferguson
EPA Robin Van Persie en Sir Alex Ferguson

Van Persie vertelt straffe anekdote uit periode bij Man United: “Als we geen kampioen worden, komt het door die klootzakken daar, zei Ferguson”

Sir Alex Ferguson wordt alom geroemd als iconische manager van Manchester United. Maar dat de Schot niet altijd een echte Sir was, kunnen spelers die onder hem gevoetbald hebben beamen. Ook Robin van Persie maakte van nabij de woede mee van Ferguson, zo vertelt de oud-international in een interview met het Franse SoFoot.

Ferguson was beroemd om de zogenaamde hairdryer-methode: uit woede of onvrede woorden in het gezicht van een speler ‘blazen’, alsof hij een haardroger was. Van Persie kan er nu om lachen, maar in 2013 schrok hij zich een hoedje. “Ferguson kon meedogenloos zijn. In woord en gebaar.”

In het interview herinnert Van Persie zich vooral een anekdote uit het voorjaar van 2013, toen Manchester United zich opmaakte voor zijn 20ste en tot dusver laatste titel in Engeland. “In mijn eerste seizoen stonden we voor het competitieduel met Manchester City 15 punten voor in de Premier League. Als we zouden winnen, was het gat liefst 18 punten. Maar we verloren. Nog altijd stonden we met 12 punten voorsprong bovenaan. De meeste managers zouden hier niet zo’n probleem van maken, maar Ferguson was woedend.”

3
Photo News

De stemming van Ferguson werd er na de derby niet beter op toen hij ontdekte dat twee spelers na het treffen met Man City het nachtleven in waren gedoken. “Die dag hingen tijdens de nabespreking overal op de muur foto’s: hoe die spelers eruit zagen om 02.00 uur, om 03.00 uur en om 04.00 uur. Het was ongelooflijk. Vervolgens sprak Ferguson in de kleedkamer de woorden: ‘Luister, als we geen kampioen worden, komt het door die twee klootzakken daar.’ Wie het waren? Ik kan hun namen echt niet prijsgeven, maar ze zijn keihard aangepakt in de kleedkamer.”

Maar Ferguson was nog niet klaar, zegt Van Persie zeven jaar later. “Daarna volgde een waarschuwing. ‘Als één van jullie de komende weken uitgaat voordat de titel binnen is, dan sta je op straat. Het maakt mij niet uit wie je bent en hoeveel je gewonnen hebt in je carrière’, zei Ferguson. Na die speech gingen we trainen. Nou, de zweep ging erover. Het was de zwaarste training van mijn leven.”

3
EPA

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Noël

    Blijkbaar is dat de enige manier die werkt bij een top ploeg als United.

  • rudy de clerck

    Zo moet het en niet anders , Ferguson top coach

Lees meer