7
EPA

Wordt Januzaj straks uitgeleend?

De onderhandelingen lopen nog niet, maar de Britse kwaliteitskrant 'The Telegraph' alludeert vandaag op zijn website dat Adnan Januzaj Manchester United in januari op uitleenbasis mag verlaten. Real Sociedad, de nieuwe club van ex-trainer David Moyes, zou een optie kunnen zijn.

Eén zinnetje in de suggestie van The Telegraph is belangrijk: 'So far it's a non-starter'. Vrij vertaald: op dit moment is er nog niets. Maar toch broeit er stilaan iets. Op Man United zijn er immers die denken dat een verhuur deze winter Januzaj goed zou kunnen doen. De finale beslissing ligt echter bij Louis van Gaal. Die weet dat de Rode Duivel zijn meest talentvolle youngster is, maar voorlopig heeft Januzaj die status nog niet waar kunnen maken. Het duurde tot eind oktober eer hij een eerste basisplaats kreeg, op West Brom. Ook in de drie daaropvolgende wedstrijden mocht hij starten, maar erna verdween hij naar de bank. Pas vorige dinsdag, tegen Stoke City, kwam hij er weer af. Hij speelde slechts een handvol minuten. Teleurstellend. Zoals zijn 410 minuten in totaal, 30 procent van de totale speeltijd. Dat de club geen Europees speelt en ook in de League Cup werd uitgeschakeld heeft de 19-jarige Brusselaar niet geholpen.

7
PHOTO_NEWS
7
AFP

Januzaj was vorig seizoen één van de weinige lichtpunten. Hij kwam met een knal binnen, met twee goals tegen Sunderland. De vergelijkingen met de grootsten, van George Best tot Cristiano Ronaldo, werden meteen bovengehaald. Zijn techniek en flair gaven Old Trafford midden de Moyes-miserie dat beetje hoop. Januzaj' s waakvlammetje ging in de tweede helft van het seizoen, toen het van kwaad naar erger ging met United, wat minder oplichten, maar met 27 Premier Leaguematchen, 4 goals en evenveel assists, neigden zijn cijfers verdacht veel naar die van Ronaldo, exact tien jaar ouder dan hij; ze delen hun geboortedag: 5 februari. Dat hij in het tussenseizoen het iconische nummer 11 erfde van mentor Ryan Giggs deed de verwachtingen zelfs nog oplaaien. Hij was de toekomstige posterjongen van United.  

7
PHOTO_NEWS

De realiteit ligt anders. Het miljoenenoffensief van Man United, met de komst van Angel Di María en Radamel Falcao, heeft de posterjongen in een donker kamertje geduwd. Er bestond een consensus op Carrington om Januzaj dit seizoen geleidelijker aan te brengen. Enkele stafleden, waaronder Giggs, hadden eind vorig seizoen immers tekenen van vermoeidheid vastgesteld bij de youngster. Omdat hij na een lang eerste seizoen ook nog met België naar Brazilië was geweest, nam de sportieve staf de beslissing om Januzaj beter te managen. Een dieet. Met minder wedstrijden, om risico op verbranding te vermijden. Maar in de matchen dat hij zijn kans kreeg, greep hij ze niet. Vandaar dat sommigen alluderen op een uitleenbeurt. 

7
AFP

Een aanbod ligt er niet op tafel, maar ex-trainer Moyes zou de mogelijkheid om Januzaj te huren niet laten liggen. De Schot ging vorige maand in Spanje aan de slag bij Real Sociedad. Die club heeft niet de financiële middelen om een serieus elftal uit te bouwen en kijkt rond naar opportuniteiten. Momenteel is het nog een 'non-starter', maar de komende weken zou de bal wel eens aan het rollen kunnen gaan. Tenzij Van Gaal onze landgenoot absoluut in zijn kern wil houden. Januzaj heeft tot nu toe altijd aangegeven bij United te willen blijven.

7
REUTERS
7
BELGA

Lees meer