3
Photo News

Weer geen Clásico? Politie kan veiligheid niet garanderen na signalen van nieuwe boycot

Opnieuw dreigt FC Barcelona - Real Madrid niet plaats te vinden. Nadat de Clásico van 26 oktober om veiligheidsredenen was uitgesteld naar 18 december, leggen Catalaanse separatisten opnieuw een spreekwoordelijke bom onder de clash. In die mate dat er weer uitstel dreigt, zo schrijft het Madrileense ‘Marca’.

De veroordeling van 9 Catalaanse politici en het daarmee gepaard gaande geweld in de straten van Barcelona, was half oktober de aanleiding om Barça - Real niet te laten doorgaan. Met de tijd zou het protest wel gaan liggen, was de achterliggende gedachte achter het verschuiven van het duel. Maar twee maanden later blijkt dat een utopie. ‘Democratic Tsunami’, een protestgroep die ijvert voor de Catalaanse onafhankelijkheid, blijft voor de nodige onrust zorgen. De dag dat de nieuwe datum van de Clásico bekend raakte, stuurden ze al de boodschap de wereld in: “Tot op 18 december”. Sindsdien lekken ze stelselmatig plannen over hoe ze de match kunnen boycotten. Deze ochtend nog een laatste dreiging, met de oproep om de buurt rond Camp Nou al vier uur voor de match te ‘bezetten’. Maar liefst 18.000 liefhebbers van de Catalaanse zaak hebben zich al geregistreerd om aanwezig te zijn. De autoriteiten vrezen dat ze de veiligheid in en rond Camp Nou -opnieuw- niet kunnen garanderen, zo schrijft Marca. 

Real Madrid is van plan om pas op de dag van de wedstrijd af te reizen, maar verblijft wel nog even in het hotel ‘Princess Sofia’ op 600 meter van Camp Nou. Zo stelt Mossos d’Esquadra, de autonome Catalaanse politie, dat het onmogelijk is om de route van het hotel naar het stadion volledig af te sluiten. Daarvoor zijn er simpelweg ook niet voldoende agenten. 

3
Photo News

FC Barcelona blijft voorlopig volhouden dat het de veiligheid kan garanderen, ook al heeft voorzitter Bartomeu gesteld dat het onmogelijk is om alle protesten binnen de stadionmuren te controleren. De Catalaanse regering daarentegen vreest wel voor ongeregeldheden en neemt de dreiging van ‘Democratic Tsunami’ ernstig. Acht dagen voor de Clásico is het dus opnieuw maar de vraag of er effectief gespeeld wordt. Eén iemand zou een no-go niet zo’n slecht nieuws vinden: Eden Hazard. Hij ligt met een barstje in de enkel in de lappenmand.

3
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer