4
Photo News

Rangers na vier jaar terug in Schotse eerste klasse

Glasgow Rangers heeft vanavond in de Schotse tweede klasse dankzij een 1-0 zege tegen Dumbarton de titel veroverd. De roemrijke club is zo verzekerd van een terugkeer naar de hoogste klasse, vier jaar na de verplichte degradatie naar de vierde afdeling.

Glasgow had al een onoverbrugbare voorsprong (17 punten nu) op eerste achtervolger Falkirk en kan nu ook niet meer bijgebeend worden door Hibernian - in de stand derde op 20 punten, dat nog twee inhaalmatchen te goed heeft.

Medio 2012 besliste de Schotse profliga dat Rangers het komende seizoen in vierde klasse moest starten wegens zware financiële problemen. De club kampte al jaren met een achterstallige schuld van 115 miljoen euro aan de Britse fiscus. Ze poogden nog om onder een andere naam, The Rangers FC, een nieuwe start te maken in de eerste klasse, maar dat voorstel werd weggestemd door de andere clubs. In de vierde en de derde klasse werd er de jaren nadien meteen de titel gepakt, in de Schotse tweede klasse moest Rangers vorig seizoen nog vrede nemen met de derde plaats.

Volgend seizoen staat zo voor het eerst sinds 2012 The Old Firm nog eens op het programma, de beladen derby tegen stadsgenoot en aartsrivaal Celtic. Na de verplichte degradatie van Rangers kreeg Celtic een vrijgeleide in de Schotse hoogste klasse, de katholieke club pakte intussen vier titels op rij - de eerste wel nog in het laatste seizoen van Rangers in de Premiership - en is dit seizoen op weg naar nummer vijf.

Met 54 titels is Rangers recordkampioen in Schotland, daarnaast prijken in hun prijzenkast 33 Bekers van Schotland, 27 Ligabekers en een Beker voor Bekerwinnaars (1972). In 2008 waren ze nog finalist in de UEFA Cup.

4
Photo News
4
REUTERS
4
Photo News

Lees meer