4
Photo News

Muiterij bij Napoli ontaardt: boetes voor spelers, persstop en mogelijk ontslag voor coach Ancelotti

Er is een persstop afgekondigd. In een officieel statement dreigt de club zelfs onrechtstreeks met boetes voor de muiters. Het stormt bij Napoli. Dries Mertens en co. trokken na de ochtendtraining weer huiswaarts, terwijl coach Carlo Ancelotti per telefoon de brokken met zijn ziedende voorzitter De Laurentiis probeert te lijmen. De spelersgroep negeerde dinsdag het bevel van hun voorzitter om afzondering te gaan. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een bizar beeld was het, de spelersbus van Napoli die kort na middernacht op San Paolo wegreed zonder spelers. Dries Mertens en co gaven daarmee een statement dat er mocht zijn. Hun doelwit: Aurelio De Laurentiis, voorzitter van Napoli en gediplomeerd driftkikker. In zijn woede na de 2-1-nederlaag vorig weekend bij AS Roma had De Laurentiis in de kleedkamer het woord ‘ritiro’ - retraite - in de mond genomen. Lees: van maandagavond tot en met komende zondag stuurde De Laurentiis zijn spelersgroep op afzondering. Kwestie van de groepsgeest aan te wakkeren en de violen te stemmen, na drie wedstrijden op rij zonder zege. 

De spelers konden de maatregel van De Laurentiis maar matig appreciëren. Toen ze na de match te horen kregen dat de ‘retraite’ toch doorging ondanks een degelijke prestatie, beslisten ze tot actie over te gaan. De bus die Dries Mertens en zijn ploegmaats naar trainings- en afzonderingsoord Castel Volturno moest brengen, bleef na de wedstrijd leeg. In de plaats trokken de spelers elk naar hun eigen huis. Muiterij in het kwadraat. Meer nog, enkelen onder hen hebben intussen hun advocaat ingeschakeld. De Laurentiis gaat met het opleggen van een verplichte meerdaagse afzondering zijn contractuele boekje te buiten, zo luidt het.

4 Aurelio De Laurentiis, voorzitter van Napoli en gediplomeerd driftkikker.
EPA Aurelio De Laurentiis, voorzitter van Napoli en gediplomeerd driftkikker.

Coach Carlo Ancelotti, niet gediend met het optreden van De Laurentiis, liet zich bij de revolte niet onbetuigd. Ancelotti bleef gisteravond weg op de verplichte persconferentie van de UEFA. Idem voor spits Fernando Llorente, die was voorzien als spreekbuis van de spelersgroep. Tot middernacht bleven journalisten wachten. Toen kwam de melding dat Ancelotti niet zou opdagen. 

Tegen het protocol van de UEFA in, de boete voor Napoli ligt klaar. Ancelotti en zijn technische staf keerden finaal wél terug naar Castel Volturno. De spelersgroep deed dat woensdagmorgen wel. Mertens was een van de eersten die zich aanmeldde. Ook sportief directeur Christiano Giuntoli en zijn assistent waren aanwezig. Na de training gingen de spelers gewoon weer naar huis. De afzondering is afgeblazen. 

4 Carlo Ancelotti moet voor een ontslag vrezen.
Photo News Carlo Ancelotti moet voor een ontslag vrezen.

De Laurentiis werd niet gespot. De Napoli-voorzitter verliet dinsdagavond als eerste het stadion, zich van geen spelersopstand bewust. Aanvoerder Lorenzo Insigne en de rest van de spelersraad, waaronder ook Mertens, lichtten de zoon van De Laurentiis in: “We gaan naar huis gaan, vertel dat maar tegen je vader.” 

Donderdagmiddag had De Laurentiis een lang en heftig telefonisch onderhoud met Ancelotti om het een en ander uit te klaren. Hij pikt het niet dat de trainer zijn gezag heeft ondermijnd. De muitende spelers riskeren boetes. In een mededeling zet de club de puntjes op de i over het vrijwaren van de economische, patrimonische, disciplinaire en imagorechten. Er is een persstop van kracht.  

Het stormt momenteel bij Napoli, dat op een teleurstellende zevende plaats staat in de Serie A. Ook het kanon van Dries Mertens zwijgt al vier matchen op rij.  Zaterdag is er de thuismatch tegen staartploeg Genoa. Benieuwd of tegen dan het stof is gaan liggen. 

4 Napoli-coach Carlo Ancelotti keerde wel terug naar het afzonderingsoord.
REUTERS Napoli-coach Carlo Ancelotti keerde wel terug naar het afzonderingsoord.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • koen Govaerts

    Dwaas behandelt spelers als loonslaven, succes met je aanpak....

  • jean petermans

    Het mogelijk ontslag van Ancelotti zou een zegen zijn, want hij heeft het mooie aanvallende spel van Napoli in iets meer dan één jaar de nek omgewrongen.

Lees meer