Emre Belozoglu wordt op het vliegveld van Kevlavik aangesproken door iemand met een afwasborstel.
RV Emre Belozoglu wordt op het vliegveld van Kevlavik aangesproken door iemand met een afwasborstel.

Turkije furieus na “middeleeuws en respectloos” welkom van nationaal elftal op IJsland

Turkije is woest na een ‘racistisch, respectloos en grof’ welkom van het nationale elftal in IJsland. Turkije speelt er morgenavond in het Laugardalsvöllur-stadion van Reykjavík een EK-kwalificatiewedstrijd. 

Turkse media spreken schande van de aankomst van de nationale ploeg op het vliegveld van Keflavik. Niet alleen moest de Turkse selectie “bewust” uren wachten bij de douane, ook werden Turkse spelers, onder wie Emre Belozoglu, opgewacht door iemand die een afwasborstel als zogenaamde microfoon gebruikte.

Aanvoerder Burak Yilmaz was des duivels. “Wat hier is gebeurd, getuigt van bijzonder weinig respect. We vlogen zesenhalf uur en stonden vervolgens drie uur te wachten voor de paspoortcontrole. Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles.”

Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles.

Aanvoerder Burak Yilmaz

Verontschuldigingen 

Turkije eist excuses van IJsland, zo zei Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanmorgen. “Hoe ons nationale elftal is behandeld op het vliegveld in IJsland is onacceptabel, op basis van menselijke én diplomatieke verhoudingen. Wij willen dat dit helemaal verhaal boven water komt.” 

Ömer Çelik, woordvoerder van de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, red.): “We zijn middeleeuws behandeld. Dit is een geweldsdelict, echt schandalig. De autoriteiten van IJsland moeten hun verontschuldigingen aanbieden en stappen ondernemen om deze dwaasheid te stoppen.”

Zowel IJsland als de Europese voetbalbond UEFA hebben nog niet gereageerd.

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Fiers

    Je moet de Ijslanders ook niet onderschatten.Ex-Lokeren voetballer Arnar Vidarsson zijn nek staat ook gezwollen.En hij niet alleen.Een goeiedag kon daar niet af.De Tsjechische spelers zoals Roman Vonasek,Koller,Budka en Penicka die waren veel socialer.

  • ERWIN MINNEBO

    en dan onze fout dat deze groep van landen meer gecontroleerd wordt ? Waar zijn al die bommen vandaan en met hun president die naar het extremisme gaat is het normaal dat er dubbel opgelet werd door de grenscontrole. België zou beter hetzelfde doen

Lees meer