3
EPA

"Qatar betaalde oud-CIA-agenten om WK-concurrenten zwart te maken"

Qatar, waar over vier jaar het WK voetbal wordt gehouden, heeft in de biedingsprocedure voor het WK 2022 in het geheim concurrerende landen zwartgemaakt. Dat schrijft de Sunday Times vandaag. Volgens de FIFA-regels is dat verboden.

De krant baseert zich op gelekte e-mails en documenten waaruit zou blijken dat het Qatarese bidcomité onder meer een Amerikaans pr-bureau en voormalige CIA-agenten betaalde om hun rivalen - voornamelijk de VS en Australië - in een slecht daglicht te stellen. Zo moest onder andere de indruk worden gewekt dat in die landen geen draagvlak bestond voor de WK-organisatie.

Volgens de krant zou een gerespecteerde wetenschapper van het Qatarese bidcomité 9.000 dollar hebben gekregen om een negatief rapport te schrijven over de hoge kosten van de WK-organisatie in de VS. Het rapport is daarna wereldwijd verstuurd aan nieuwsorganisaties.

3
EPA

CIA-agenten

Ook zouden journalisten, bloggers en invloedrijke personen zijn ingehuurd om de negatieve aspecten van andere WK-bids te versterken. Voormalige CIA-agenten zouden rapporten hebben geschreven over bestuurders uit rivaliserende WK-landen die betrokken zouden zijn bij omkoping.

De Sunday Times zegt dat de gelekte documenten afkomstig zijn van een klokkenluider die voor het Qatarese WK-bid heeft gewerkt. Qatar reageerde intussen ontkennend. "We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times", klonk het. "Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels." 

3
REUTERS

Qatar reageerde intussen ontkennend. "We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times", klonk het. "Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels."

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Richard Naegels

    Altijd heeft dit bestaan,t'begint al in provinciaal ik kan u verhalen vertellen waar u broek van afvalt zowel van ploegen als scheidsrechters die moesten promoveren en hoe dat in zijn werk ging,zever daar niet over,het verschil is, nu kijkt de media mee en toen konden/ mochten ze niet meekijken.......een lijst opmaken,laat me niet lachen.......

  • eric debanne

    Zonder petroleum zijn die landen niets waard ! En van voetbal hebben ze geen verstand En met corruptie en geld en FIFA het WK krijgen of beter stelen !

Lees meer